Gıdadedektifi, Mehdi Eker’in Bakanlığı döneminde 2012 yılında tanıtımı yapılan yerli endüstriyel yoğurt mayasını hatırlatarak, 8 yıldır Ankara Üniversitesi tarafından geliştirilen yerli mayaların neden endüstriyel üretime kazandırılamadığının sorusunu gündeme getirdi. Türkiye’nin yıllık 20 milyon dolar maya ithalatı olduğuna dikkat çeken Gıdadedektifi, geliştirilen yerli mayanın endstriyel üretime dönüştürülememesinden dolayı Türkiye’nin döviz kaybının 200 milyon dolar olduğuna işaret etti. 

TORKU TÜRKİYE'Yİ DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTARDI

Türkiye’de yoğurt mayası ithal edilirken, TORKU bu konuda önemli bir adım atarak, Türkiye’yi bu konuda dışa bağımlılıktan kurtardı. TORKU yerli mayayı 2020'de üretmeye başlarken, Gıdadedektifi, 2012 yılında Mehdi Eker’in Bakanlığı döneminde başlatılan yerli yoğurt mayası çalışmalarının bugüne kadar neden bir sonuç vermediğini gündeme getirdi. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2012 yılında yaptığı tanıtımda, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) ve Ankara Üniversitesi'nin birlikte yürüttüğü ortak proje ile yerli yoğurt mayasının üretildiğini açıklamıştı. Mehdi Eker, "Köy Masasıyla Kendi Yoğurdunu Kendin Yap" projesiyle 30 yıldır ithal edilen yoğurt mayasını AOÇ olarak ürettiklerini söylemişti. 

SORUMLUSU HANGİ KURUM?

2012 yılında Eker döneminde tanıtımı yapılan yerli yoğurt mayası endüstriyel üretime kazandırılamadı. Bu duruma dikkat çeken Gıdadedektifi, “İlk kez 2012 yılında üretilen ve basın toplantısında dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı tarafından ‘Türkiye bu ithalatı yapmaktan artık kurtulmuştur” ifadelerine rağmen aradan geçen 8 yıllık süreçte Ankara Üniversitesi’nde geliştireln yerli mayalar neden endüstriyel üretme kazandırılmamıştır.? Geçen 8 yıllık süreçte ortalama 200 milyon dolarlık milli servet kaybının sorumluluğu hangi kurumdadır?” sorusunu gündeme getirdi.