Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) 27-28 Mart tarihlerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Konya' da düzenlenen Ulusal Ekmek Çalıştayı' na konuşmacı olarak davet edilmemesi üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Genel Başkan Hasan Atak imzasıyla yapılan açıklamada şöyle denildi: “Bakanlıkça “Ülkemizde ekmek üretimi, satışı ve tüketiminin mevcut durumunu değerlendirmek ve geleceğe yönelik yol haritası belirlemek üzere Ulusal Ekmek Çalıştayı düzenlenerek ekmeğin her yönüyle ele alınması hedeflendiği belirtilmektedir. Bu bağlamda çalıştaya tüketiciler adına TÜDEF dinleyici olarak davet edilirken ilgili sektör temsilcileri olan fırıncı oda ve federasyon, un sanayi ve gıda katkı maddeleri sanayicilerinin çeşitli oturumlara konuşmacı olarak katıldığını görülmektedir.

Çalıştayın özellikle 2. günü ele alınacak olan Mevzuat, Sorunlar ve Çözüm Önerileri bölümünde; ekmek gibi temel bir gıda maddesinde milyonlarca tüketicinin, fiyattan hijyene, kodeksten, ilgili yasa ve yönetmeliklere kadar uzanan bir çeşitlilikte sorunları bulunmaktayken; ilgili sektör temsilerine bolca söz verildiği, bu söz hakkının tüketicileri temsilen TÜDEF'den esirgendiği görülmektedir.

Bu durumda sayın Gıda Bakanımız Eşref Fakıbaba' ya tüketicinin, vatandaşın temsil edilmediği bir çalıştayda belirlenecek olan politikalarla 'ekmeğimiz elden gidiyor' diye sesleniyoruz. Dar ve sabit gelirli, asgari ücretli, işsiz, açlık sınırının altında geçinmeye çalışan milyonlarca tüketicinin temel besin maddesi ve tüketici hakkı olan ekmek konusunda milyonları ilgilendiren asıl sorunun Tüketici Hakları ve Tüketicinin Korunmasıdır. Bu haliyle Evrensel Tüketici Haklarından olan, tüketicinin Temsil Edilme ve Sesini Duyurma Hakkını dikkate almamaktadır.”

Çalıştaya konu mankeni olarak katılmayı reddediyoruz

TÜDEF açıklamasında devamla; “Bir ülkede eğer ekmeğin kilosu 2,4 ila 5 Lira arasında satılıyorsa; o ülkede tüketici haklarından söz edilebilir mi? Ekmek gibi milyonları ilgilendiren temel ihtiyaç maddesinde hakkaniyetli bir düzen isteniyorsa tüketicinin sesine kulak verilmelidir.

Ekmeğe etiket koymaya, toz toprak içerisinde her türlü hijyen koşullarından uzak satılmakta olan sağlıksız ekmeği poşete sokmaya yetkililerin gücü yetmemektedir. Fırıncı lobisinin baskılarıyla sık sık ekmek kodeksiyle oynamakta, böylece ekmeğe gizli zam yapılmasına ve ekmeğin on gram ve katlarıyla üretilmesine olanak sağlanmaktadır.

Peki ekmek fiyatlarını on gram on gram kim takip edebilecektir? Fırıncılar Federasyonu 'Hazirana kadar ekmeğe zam olmayacaktır' derken, bu gücü nereden almaktadır? Tüketici, her mahallede açılan, eksik kapasiteyle çalışan, karadüzen, fırın ve fırıncıların verimsiz ve hesapsız üretimini zam olarak yüklenmeye mahkum mudur? Peki fırıncı odasınca belirlenip dayatılan ekmek tarifelerine temsil edilme hakkı doğrultusunda tüketicinin de müdahil olacağı objektif ve hakkaniyetli bir fiyat politikası ne zaman belirlenecektir?

İşte TÜDEF olarak milyonlarca tüketici açısından bu çalıştay' da bunları söylememize olanak tanınmamıştır. TÜDEF'i sadece 'adet yerini bulsun' diye çağırıp, ekmekte tüketici haklarını dile getirmesine olanak tanımıyan bu çalıştay asla 'ulusal' olamaz ve milyonlarca tüketicinin hakkını koruyamaz