Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Tanzim satış yerlerinde kıyma ve kuşbaşının da satılması yönündeki soruları cevaplandıran Pakdemirli, “Ette tanzime gerek yok" dedi.

Buna gerekçe olarak Et ve Süt kurumu'nun (ESK) satış noktalarının mevcut olduğunu ve bu noktaların haricinde üç zincir mağazada ucuz kırmızı et satıldığını dile getiren Pakdemirli, tanzim satış noktalarının et için hem hijyen hem de diğer açıklardan uygun olmadığını kaydetti. Pakdemirli, “Bu nedenle kırmızı ette tanzim satışına şu aşamada gerek yok" dedi.

ARACI FİRMALARLA YAPILAN SÖZLEŞME ENGEL TEŞKİL EDİYOR

Ancak Bakan Pakdemirli, tanzim satış yerleri için hijyen şartlarını gerekçe gösterse de kırmızı etin tanzim satış noktalarında satılmamasının asıl nedeni aracı firmalarla yapılan sözleşmeden kaynaklanıyor.

MARKETLERE HİLELİ ET VEREN ARACI FİRMALAR BAKANLIK TARAFINDAN AÇIKLANMADI

Bilindiği üzere Et ve Süt Kurumu'ndan aldıkları karkas eti üç markete veren aracı firmalarla ilgili olarak ciddi şaibeler gündeme gelmesine rağmen, Tarım ve Orman Bakanlığı bu aracı firmalarla Şubat ayında yeniden sözleşme yapmıştı. Yapılan sözleşme Nisan ayına kadar devam edecek. Et ve Süt Kurumu'nun paketleyeceği kıyma ve kuşbaşının tanzim satış yerlerinde satılabilmesi için Bakanlığın öncelikle bu aracı firmalarla sözleşmeleri iptal etmesi gerekiyor. Bakanlıkta bu sözleşmeyi iptale yanaşmadığı için, hijyen şartları müsait olsa da tanzim satış yerlerinde kıyma ve kuşbaşı satılamayacak.

BAKANLIK CEZA KESTİĞİ FİRMALARLA YENİDEN SÖZLEŞME İMZALADI

Aracı firmalar, ESK'dan dana karkas eti alırken, marketlere bu eti vermedikleri, dışarıdan daha ucuza aldıkları inek etini verdikleri tespit edilmişti. Bunun yanında ucuz et kapsamında marketlerde satılan etlerde Gıda Kodeksine aykırı yüksek yağ oranı çıkmıştı. Tarım ve Orman Bakanlığı da hileli etten dolayı aracı firmalara toplam 1 milyon lira tutarında ceza kesmişti. Normalde hükümetin projesini suistimal eden, bu proje üzerinden haksız kazanç elde eden ve marketlere Gıda Kodeksi'ne aykırı et veren firmaların teşhir edilerek sözleşmelerinin iptal edilmesi beklenirken, Tarım ve Orman Bakanlığı yeniden sözleşme imzalayarak, bu firmaları ödüllendirmiş oldu.


Bakan et çetesini neden açıklamıyor? Haber için tıklayın...


TARIMDANHABER