Yeni Asır Gazetesi'nden Kazım Yörükçe'nin haberine göre, Aydın'da kaçak avcıların kirli işlerini av koruma ekibi ortaya çıkardı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Aydın Şube Müdürlüğü Av Koruma ekibi, Germencik ilçesi Ortaklar Mahallesi Naipli mevkiindeki bir bağ evinde kaçak domuz avcılarına baskın yaptı.

TESİS KURMUŞLAR

İhbar üzerine olay yerine giden ekiplerce, etleri sıyrılmış vaziyette kaçak avlanmış 50 yaban domuzunun göğüs kafesi, üç kasa kavurmalık şekilde hazırlanmış domuz eti, etleri işlemek için kullanılan kavurma ve poşetleme makinesi ile etleri saklamak için kullanılan derin dondurucular olduğu tespit edildi. Baskında, H.Y. adlı bir kişi, domuzların etlerini işlerken suçüstü yakalandı.

İFADELERİ ALINDI

Bakanlık ekipleri, Ortaklar Jandarma Karakol Komutanlığı, Germencik İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Germencik Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerine durumu haber vererek, olay yerine kurum görevlilerini çağırdı. Olayla ilgili yasal işlemler başlatılırken, suçüstü yakalanan H.Y, jandarmada verdiği ifadede kaçak etleri Ortaklar Mahallesi'nde ikamet eden A.G'nin av tüfeğiyle vurulmuş vaziyette getirdiğini belirtmesi üzerine, A.G'nin de jandarma ekipleri tarafından ifadesi alındı. Av Koruma Aydın Şube Müdürlüğü tarafından H.Y. ve A.G'ye 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu'nun ilgili maddelerine göre idari para cezası uygulandı.

TURİSTİK BÖLGELERE

A.G'ye ayrıca yaban domuzlarını kaçak avladığı için tazminat cezası işlemi başlatılırken, jandarma ile İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından da suç duyurularında bulunuldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilisi, kaçak avlanan domuzların etlerinin işlenip satıldığını söyledi. Yetkili, "Kurum olarak bu tür ihbarları anında değerlendiriyoruz. Ortaklar'daki olayda gittik, domuz etinin kaçak yollarla kesildiğini ve saklandığını tespit ettik. Ancak kesimi yapan kişi, domuz etini kendisinin yiyeceğini ve bunun için dondurucuda sakladığını söyledi. Uygun koşullarda kesim yapmadığı için tutanak tuttuk. Bunun dışında bir işlem yapamıyoruz. Çünkü domuz eti kesmek ve satmak suç değil. Bu bölgede kaçak av çok fazla. Avlanan domuzların, uygun olmayan koşullarda kesilip turistik bölgelere satıldığını biliyoruz. Bunun önüne maalesef geçilemiyor" diye konuştu.

SUCUKTA DOMUZ ETİ ŞÜPHESİ

Aydın Kasaplar ve Celepçiler Odası Başkanı İsmail Kadı ise kaçak ette durumun vardığı korkunç boyutu anlattı. Etin kilosunun 38 lira, kıymanın kilosunun ise 35 lira olduğunu, bu fiyatların altında yapılan satışın et maliyetini kurtarmayacağı için hileli olacağının altını çizen Kadı, "Şu an piyasada 25 liraya sucuk satılıyor. Sucuk, kıymadan yapılıyor. Etin kilosu almış başını gitmiş. Nasıl oluyor da ucuza sucuk satılıyor? İşte bu noktada kaçak et devreye giriyor. Kuşadası, Söke, Germencik, yaban domuzlarının yoğun olduğu bölgeler. Buralarda avlanan yaban domuzları işlenip et mamulü haline getiriliyor olabilir. Bize bağlı kasaplarda domuz etine rastlamak mümkün değil. Ancak market raflarında, adını sanını bilmediğimiz markalarda sucuk, kavurma satılıyor. Vatandaşlar mahalle kasaplarından alıveriş yapsın" diye konuştu.