İncir, gerek yararları gerekse Kuran’da adının geçmesiyle manevi değeri ile Ramazan sofralarında yer alması gereken meyvelerin başında geliyor. İncir, Akdeniz kıyılarının tipik bir meyvesi olup, yetişme açısından en uygun koşulları Ege Bölgesi’ndeki Büyük ve Küçük Menderes havzaları taşıyor. 

Bu haliyle incir; İzmir ve Aydın’da yoğun olarak üretiliyor.  Türkiye’de 2015 verilerine göre 9,7 milyon meyve veren incir ağacı bulunduğu kayıtlara geçmiştir. Ege bölgesinde üretilen incirlerin büyük kısmı kurutularak değerlendiriliyor. Bu kapsamda Türkiye dünya kuru incir üretiminin yüzde 50’den fazlasını tek başına karşılıyor.

Bu haliyle sofralarımızda yer bulan kuru incir, bu değerli meyvenin her mevsim tüketilmesi için geleneksel bir yöntem olarak önemlidir. İçerdiği yüksek besin değerlerinin yanısıra; kuru incirin kan yapıcı özelliği, hamileliği kolaylaştırıcı ve anne sütünü arttırıcı etkisi, vücut direncini arttırması, bronşite ve öksürüğe karşı koruyucu olması açısından vücuda önemli katkıları mevcuttur.

Tek bir adet kuru incir yaklaşık 20 gr.’dır. Tek adet incir tüketildiğinde 59,6 kcal enerji alıyoruz. Bu enerjinin büyük bir kısmı Karbonhidrattan geliyor. Öyle ki, tek adet kuru incir; 13 gr. Karbonhidrat içeriyor. Bu haliyle kuru incir; 5,5 gr. Glikoz ve 5 gr. Fruktoz olma üzere toplam 10,5 gr. şeker içermektedir. Bu gerçek şeker içeriğine karşılık kuru incirin tek adedinde 1,88 gr. Lif bulunur. Tek adet kuru incir ayrıca 0,12 gr. Yağ ve 0,6 gr. Protein içermektedir.

Bunların yanısıra kuru incirde Kalsiyum, Magnezyum, Fosfor, Demir gibi önemli mineraller ile A ve B vitamini yer almaktadır. İncirin tek adedinde 28,2 mg. Kalsiyum, 16 mg. Magnezyum, 16,2 mg. Fosfor yanısıra 0,3 mg. Demir ve 166 mg. Potasyum bulunmaktadır. 

Kuru İncir Besin Değerleri
Enerji 59,6 kcal
Karbonhidrat 13 gr.
Yağ 0,12 gr.
Protein 0,65 gr.
Lif 1,88 gr.
Kalsiyum 28,2 mg.
Magnezyum 16 mg.
Fosfor 16,2 mg.
Demir 0,3 mg.
Potasyum 166 mg.
Not: Besin Değerleri 1 adet (20 gr.) Kuru incir için verilmiştir.

Kaynak: Gıdadedektifi