Ramazanda daha da yükseleceği endişesi “Gıdada Tavan Fiyat” uygulamasını gündeme getirdi.

Merkez Bankası her enflasyon raporunda gıda fiyatlarının yüksekliğinden yakınıyor. İlgili Bakanlıkların bu konuda tedbir alması gerektiğine vurgu yapıyor. Merkez bankasının endişesi yersiz değil. Çünkü dünyada gıda fiyatları son 5 yılın en dip seviyelerini gördü. Ancak Türkiye'de sadece bir yılda gıda yüzde 127 zamlandı.

Fiyatı 5 liraya dayanınca bütün gözler patatese çevrildi ancak gıda zammı patatesle sınırlı değil. Başta domates olmak üzere hemen hemen bütün gıda maddelerine son bir yıl içinde zam yağdı. Zamlara dur denilmediği takdirde iftar sofrası geçen yıla göre iki kat daha pahalı kurulacak.

Milliyet gazetesi muhabiri Fehim Genç'in haberine göre, gıda maddelerine çeşitli bahaneler ve haksız gerekçelerle zam üstüne zam yapılmasının önüne geçmek için 'tavan fiyat' uygulanması öneriliyor. Tavan fiyatın serbest piyasa kurallarına aykırı olduğunu ileri sürenler ise hükümetin zam yapanları ithalatla terbiye etmesini öneriyor

İTHALAT SÖZÜ GEÇEN YIL İŞE YARAMIŞTI

Hükümetin iç piyasadaki fiyatları ithalatla dengeleme çabası 2014'te sonuç verdi. Geçen yıl kuru fasulye fiyatları 16 liraya kadar çıkınca hükümet ithalatı serbest bırakacağını açıklar açıklamaz fiyatlar 9-10 liraya kadar geriledi.

Bu yıl ise patates fiyatlarının yılbaşından bu yana yüzde 56 artması üzerine, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ithalatı serbest bırakacaklarını açıkladı. İthalat formülünün spekülatif fiyatlı diğer gıda ürünlerine de yaygınlaştırılması isteniyor. Böylece serbest piyasa kurallarına da uygun olan ithalat formülünün aynı zamanda doğal bir tavan fiyat işlevi göreceği vurgulanıyor.

TAVAN FİYATA OLUMLU BAKIYORLAR

Ramazan'da at  eşek eti skandalı! Tarım Bakanlığı yakaladı ancak ifşa etmedi! Ramazan'da at eşek eti skandalı! Tarım Bakanlığı yakaladı ancak ifşa etmedi!

İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği (İGTOD) Başkanı Mustafa Karlı, gazeteci Fehim Genç'e ramazan öncesi patateste olduğu gibi gıda fiyatlarında artışı hedefleyen spekülatif söylentilerin çıkmaya başladığını belirterek, “Uzman arkadaşlarla görüşüyoruz. Fırsatçıların fiyat artışını önlemek için tüm ürünlerde tavan fiyatı oluşturacağız ve bunu da kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.
Karlı, üretimin bu sezon çok iyi olduğunu ve fiyatların makul seviyelerde seyrettiğini, fiyatların yükselmesi için hiçbir nedenin bulunmadığını söyledi.

'FIRSATÇIYA GEÇİT YOK'

Her branşta ayrı ayrı görevlendirilen uzmanların çalışmaya başladığını aktaran Karlı, “Fırsatçıların fiyat artışını önlemek için tüm ürünlerde tavan fiyatı oluşturacağız ve bunu kamuoyu ile paylaşacağız. En düşüğünden en lüksüne fiyatlar belli olacak. Bu fiyatın üzerinde satışa izin vermeyeceğiz. Böylece fiyatların artmasını engelleyeceğiz. Abartmaların önüne geçeceğiz” bilgisini verdi.

RAMAZAN'DAN ÖNCE ZAMLAR GELDİ

Ramazan ayı öncesinde yapılan zamlar dikkat çektiği ve tepki gördüğü için, zamlar yıl içine yayılıyor. Geçen yıl Ramazan ayının başladığı 27 Haziran 2014'ten bu yana halkın en çok tükettiği gıda maddelerindeki fiyat artışları yüzde 127'ye ulaştı.
Geçen yıl Ramazan'ın ilk gününden bu yana domates yüzde 127, kuru incir yüzde 106, patlıcan yüzde 80, patates yüzde 79, sivri biber yüzde 55, kabak yüzde 65, kuru soğan yüzde 54, marul yüzde 41, dana eti yüzde 16, zeytinyağı yüzde 30, yumurta yüzde 10 zam gördü.