Yenilenen web sitesinde proje ve faaliyetleri ile ilgili güncel haberlere, etkinliklere, gıda kaybı ve israfına dair gibi bir çok içeriğe rahatlıkla ulaşılabilecek. Sitede ayrıca kamu sektörü, özel sektör ve tüketiciler gibi gıda tedarik zincirinin ilgili tüm aktörleri için gıda kaybı ve israfını azaltacak eylemler ve hem ülke hem de özel sektör bazında gerçekleştirilen iyi uygulamaların detayları da mevcut. Küçük gıda koruyucularını da unutmayan sitede, kampanya maskotu CANO ve çocuklara gıda kaybı ve israfının doğamıza etkilerini ve israfı azaltmak için neler yapabileceğimizi anlatan animasyon videolarına da yer verildi. Daha fazla bilgi için siz de https://gidanikoru.com sitesine bir göz atın.

Gıdanı koru!

Bir süredir gıda israfıyla aktif biçimde mücadele eden ve konuyla ilgili diğer ülkelere de destek veren Türkiye, Mayıs ayında FAO ile birlikte konuya ilişkin toplumsal farkındalığı ve anlayışı artırmak ve gıda tedarik zincirindeki tüm aktörler arasında gıda kaybı ve israfını önlemek ve azaltmak için iyi uygulamaları teşvik etmek amacıyla "Gıdanı Koru" adlı ortak bir ulusal medya kampanyası başlattı.

Kampanya, FAO ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geliştirilen ve 100'den fazla ilgili aktörün incelemelerini ve tavsiyelerini içeren Türkiye’nin ilk Gıda Kayıpları ve İsrafının Önlenmesi, Azaltılması ve Yönetimine İlişkin Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nı yayınladı. Eylem Planı, gıda değer zincirinin her aşamasındaki konuların yasal ve politik, teknik, eğitim ve iletişim de dahil 95 somut kriteri içermektedir. Şimdi, Gıda Kaybı ve İsrafı Strateji Komitesi’nin kurulmasıyla Stratejinin uygulanmasının ilerlemesi bekleniyor.

"Gıdanı Koru", Eylem Planı’nda belirtilen faaliyetlerin ele alınmasına destek sağlamaları için kamu ve özel ortakları davet etti. Tespit edilen eylemlerin üçte birinin yerel yönetimlerin sorumluluğunda olduğu göz önüne alındığında, FAO yerel yönetimlerle iş birliğini genişletmek için Türkiye Belediyeler Birliği ve Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri ile bir dizi toplantı düzenledi. FAO, gıda kaybı ve israfını önlemek ve azaltmak için özel sektörden sivil toplum kuruluşlarına kadar tüm ilgili ortakları bir araya getirmeye devam ediyor.