Tarım-Orman Çalışanları Birliği Sendikası Genel Başkanı Günay Kaya, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından bu yıl 16 Ekim Dünya Gıda günü nedeniyle belirlenen "iklim değişikliğine bağlı olarak gıda ve tarımın da değişmesi gerekliliği" konusu ile ilgili bir açıklama yaptı. Kaya yapılan son araştırmalarda gıda güvenliğine etki eden faktörler arasında iklim değişikliğinin gün geçtikçe önemini arttırdığının altını çizdi.

Sağlıklı, güvenli gıdanın ve bu gıdaların temin edilebilmesinin insanın en temel hakkı olduğunu kaydeden Kaya, iklimsel değişikliklere bağlı olarak Türkiye'yi ve dünyayı gıda güvenliği ve gıda güvencesi konusunda büyük tehlikelerin beklediğini belirterek bu küresel gıda sorununun biran önce çözülmesi gerektiğinin en başat sorunlardan biri olduğunu dile getirdi.

Kaya, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)'nin yayımladığı raporda geçtiğimiz yüzyıla kıyasla küresel sıcaklık değerlerindeki artışın, artan gıda talebi ile birlikte değerlendirildiğinde gıda güvenliği açısından hem bölgesel hem de küresel ölçekte ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunduğunu söyledi.

Küresel iklim değişikliğinin doğuracağı önemli sonuçlarının ise yetersiz beslenme ve gıda fiyatlarındaki istikrarsız olduğuna dikkat çeken Kaya şunları kaydetti: “Kaynakların emperyal amaçlar için haksız ve adaletsiz yağmalanması ve bölüşümü sonucu maalesef dünyanın bir tarafında gıdaya muhtaç aç milyarlar, gıda bulamadığı açlıktan ölen milyonlarca çocuk, bir tarafta ise aşırı lüks ve israf içinde obeziteden kurtulmak için milyonlarca dolar harcayan insan manzaraları var. Bu olumsuz görüntü düzeltilmezse bugün ve yarın dünya insanlığını çok zor günler beklemektedir. Gıda üretiminde ve güvenliğinde, yoksulluğa ve açlığa karşı tüm dünya kamuoyu birlikte mücadele etmelidir. Burada başta BM ve FAO olmak üzere tüm uluslararası kuruluşlara, devletlere ve sivil toplum kuruluşlarına çok önemli sorumluluklar düşmektedir. “