Tüketici Birliği Federasyonu Üyesi Tüketici Güvenliği Derneği (TGDER), Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Dal, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

TÜİK, 2016 Ocak aylık enflasyonun yüzde % 1,82, 2015 Ocak itibariyle yıllık enflasyonun yüzde 9,52 olarak gerçekleştiğini açıklamıştır.

TÜİK'in açıkladığı gıda ve içecek fiyatları ile mutfağa yansıyan artış örtüşmemektedir. Tüketici Birliği Federasyonu ve Tüketici Güvenliği Derneğine ulaşan tüketici bildirimleri, örgütümüzün ülke genelinde bir yıldır sürdürdüğü market-pazar gözlemleri ışığında, tüketicinin mutfak enflasyonunun yıllık yüzde 20-25 bandında olduğu tespit edilmektedir.

2016 yılının başından beri ardı ardına gelen zamlar ve bu zamlara bağlı fiyat artışları tüketicinin yaşamını iyice zorlaştırmış bulunmaktadır. Buna bağlı olarak açlık sınırı 1.447,20 TL., yoksulluk sınırı ise 4.714 TL. olmuştur.

Gıda fiyatlarındaki artışa dikkat çekmek amacıyla Tüketici Birliği Federasyonu ve Tüketici Güvenliği Derneği bir kamuoyu araştırması yürütmektedir. www.tgder.org linkinde yayınlanmakta olan anket ile gıda fiyatlarındaki artışa ilişkin olarak, tüketici algısının belirlenmesi amaçlanmaktadır.

29 Şubat 2016 tarihine kadar sürecek olan anket sonuçları kamuoyu ile paylaşılacaktır.