Bunun sebebinin uygulanan yanlış tarım politikaları olarak gösterildi. Peki bu yıl nasıl geçecek, ucuz gıdaya ulaşabilecek miyiz? Dünya tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, tarımda 2018 yılını değerlendirdiği yazıda bazı ipuçları veriyor.

Yazara göre bu yıl Türkiye'de tarımın ana gündemi yine ithalat olacak. Özellikle 300 bin tonluk ithalat yapılmasının en önemli karar olduğunu belirterek, 'Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın, konuşmalarında "bende ithalata karşıyım" demesi ithalatın artarak devam edeceği gerçeğini değiştirmiyor.

FAKIBABA, '2018'DE 300 BİN TON ET İTHAL EDİLECEĞİNİ SÖYLÜYOR' DİYOR

Yazar yıl sonunda Bakanlar Kurulu'nun canlı hayvan, karkas et, yem hammaddeleri, buğday, mısır, arpa ve daha bir çok üründe gümrük vergileri düşürdüğünü hatırlatıyor. Şunları söylüyor.

'Bazı ürünlerde sıfırlandı. Bakanlar Kurulu Kararı ile Toprak Mahsulleri Ofisi'ne verilen hububat ürünlerini sıfır gümrükle ithalat yetkisi devam edecek. Et ve Süt Kurumu, sıfır gümrükle canlı hayvan ve kırmızı et ithalatını sürdürecek. İthalata dayalı tarım politikası kırsalda nüfusun azalmasına, tarımsal üretimin düşmesine neden olurken, Türkiye'nin ithalat faturası büyüyecek'

Peki bütün bu ithalata karşın Türkiye ucuz gıdaya ulaşabilecek mi? Yıldırım bu konuda net bir şey söylemiyor ama ipuçları veriyor.

'Geçen yıl olduğu gibi gıda fiyatları ana gündem konularından biri olacak. Her ay enflasyon verileri açıklandığında gıda fiyatları gündem oluşturacak. Tarımda ve gıdada yüksek girdi maliyetleri nedeniyle artan fiyatlar tartışılacak' diyor.

TARIMDANHABER