Ülkemizde üretim yapan şeker fabrikaları ana hammadde olarak şeker pancarı kullanmaktadırlar. Bu nedenle üretilen şekerler de beyaz şeker yani kimyasal olarak sakarozdur. Ancak tüketiciler bazen şekerlerin tadında farklılıklar olduğunu daha doğrusu tadının az olduğunu düşünürler. Oysa şekerin tadı aynıdır ancak kıyas yaparken bazı noktalara dikkat etmezler:

Her küp şekerin boyutu aynı olmayabilir (piyasada 1000 g/360 adet, 1000 g/405 adet, 750 g/360 adet, vs. küp şekerler mevcuttur ve bu şekerlerin her birinin küp boyutları, ağırlıkları yani miktarları farklıdır) Çay bardaklarının boyutları her zaman aynı olmayabilir, Ölçü kaşıklarının boyutları biri birinden farklı olabilir, Aynı ölçü kaşığı ile her seferinde aynı miktar şeker alamayabilirsiniz, Hatta sabah içtiğiniz çay ile (aynı şekeri atsanız bile) akşam içtiğiniz çaydan aynı tadı alamayabilirsiniz.

Son olarak, tat duyusal bir olgudur ve insanın dili üzerinde hissetmiş olduğu bir algıdır. Bazen yönlendirilme ile bile bu algı değişebilir. Bu kadar farklılık varken doğru bir kıyaslama yapılamaz. Örneğin bir gram şeker her zaman aynı tadı verecektir, oysa insan her zaman aynı algıyı hissedemeyebilir. Farklı fabrikaların ürettikleri şekerlerin tatları arasında fark yoktur ancak hijyen, kalite, müşteri memnuniyeti sağlama, sertifikasyon, vs. anlamında müşteri tercihlerini belirleyen başka farklılıklar söz konusu olabilmektedir.