Gazete Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, karkas et için derecelendirme sistemini getirmeye hazırlanıyor. Bu modelle, marketten ya da kasaptan alınan kırmızı etin yaşına, yağına ve kalitesine göre farklı derece notu olacak. Notuna göre ete farklı fiyat uygulanacak. Çok yağlı ya da yaşlı hayvana ait etin fiyatı diğerlerinden daha düşük olacak. Tarım Bakanlığı'nın başlattığı çalışmayla ABD ve Avrupa Birliği'nde (AB) bulunan et derecelendirme sistemi, Türkiye'de de uygulanacak. Buna göre, karkas etler, hayvanın yaşı, cinsiyeti, kalitesi, yağlılık derecesi, rengi gibi kriterlere göre sınıflandırılacak.

UZMANLAR DERECE PUANI VERECEK

Her ete, özelliklerine göre bir derecelendirme notu verilecek. Bu sistemle, fiyat da etin derecesine göre oluşacak. Dünyada etin derecelendirmesini yapacak eksperler bulunurken, Türkiye'de de Tarım Bakanlığı uzmanları ya da bakanlığın yetkilendirdiği uzmanlar derecelendirme puanını belirleyecek. Kesimde görev yapacak uzmanlar, etin kalitesine göre belirlenen dereceyi de etin üzerine damgalayacak. İnek eti ve dana eti, kalite ve lezzet olarak farklı değere sahipken, vatandaşa yüksek fiyatla düşük kaliteli etin satılması da önlenecek. Dünyada etin içindeki yağ damarlarını gösteren mermerleşme derecesini belirlemek için MR, tomografi ve ultrason gibi çekim teknikleri de kullanılıyor. Türkiye için de bu yöntemler devreye girebilecek.

KESİME DE STANDART GELECEK

Bakanlığın çalıştığı derecelendirme cetveline göre, genç boğa, erişkin boğa, inek, düve gibi sınıflandırmalar olacak. Karkas et, yağ içeriğine göre 1'den 5'e kadar puanlanacak. En yağlı olan 5 puan alacak. Etin uygunluğu için de harflerle P (poorzayıf), E (excellentmükemmel) ve S (super - süper) gibi değerler verilecek. Kesim standardı da oluşturulacak. Hayvanların kesilecek noktaları hepsinde aynı olacak.

AVRUPA'DAKİ ETİKET ÖRNEĞİ

FARKLI KARKAS FİYATLARI BİTECEK

Yetkililer, Türkiye'nin her yerinde farklı karkas fiyatlarına rastlandığını belirterek “Fiyat, 21 lira da 24 lira da olabiliyor; işte bu sınıflandırmayı yapamadığımız için. Bu sistemle, etin kalitesine göre fiyatı olur. Tüketici de kaliteyi görür" dedi. Yetkililer, biraz zaman alacak sistemin oturmasıyla vatandaşın dana etine inek eti fiyatı vermek zorunda kalmayacağını söyledi.

TARLA VE RAFTAKİ FİYAT FARKI KONUSUNDA MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Tarım Bakanı Faruk Çelik, tarla ile raf arasındaki fiyat farkı konusunda sektöre ikazlarının olduğunu belirterek “Ette de sütte de diğer ürünlerde de bu mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. Bakan Çelik, Meclis Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu üyeleri ile toplantı öncesinde, tarım sektörünün bulunduğu noktayı tespit etmek ve bundan sonraki çalışmalarla ilgili bilgi alışverişinde bulunmak için bir araya geldiklerini söyledi. Tarım sektörünün çok dinamik bir alan olduğunu, bu alanda her türlü eleştiriye açık olduklarını belirten Çelik, tarım sektörü geleceğinin son derece önemli olduğunu, diğer alanlarda olduğu gibi politize edilemeyeceğini kaydetti.