Et ve Süt Kurumu’nun depodaki etleri, piyasaya müdahale amaçlı kullanılacak. Etlerin ihraç edilmesi için farklı girişimlerde bulunulsa da bunlardan bir sonuç alınamadı. Son durumda etlerin bir kısmı konserve yapılarak Tarım Kredi Marketlerde, Kızılay ve AFAD’a satılacak diğer bir kısmı da fiyatların aşırı yükselmesi durumunda piyasaya müdahale amacıyla kullanılacak. 

ESK 700 MİLYON LİRA ZARAR ETTİ 

ESK’nın depolarındaki etler, yürütülen hayvancılık politikasındaki zafiyeti ortaya koyuyor. Depolardaki etlerden dolayı ESK, finans ve depo maliyetinden dolayı yaklaşık 700 milyon lira zarara uğrarken, bu zarar da Hazine tarafından karşılanacak. 
Bilindiği üzere üreticinin mağdur olmaması için ESK, kestiği hayvanların etlerini depolamak zorunda kalmıştı. İhracat için girişimlerde bulunulsa da bugüne kadar bu girişimlerden bir sonuç alınamadı. ESK’nın depolarındaki et miktarı 62 bin tona kadar çıkarak rekor kırmıştı. 

FİYATLAR YÜKSELİRSE MÜDAHALE AMAÇLI KULLANILACAK 

Son aylarda karkas kesim fiyatlarının biraz olsun artmaya başlaması depodaki etlerde de politika değişikliğine gidildi. Fiyatların aşırı derecede yükselmesi durumunda bu etler piyasaya müdahale amacıyla kullanılacak. Ancak raf ömrü dolmak üzere olan etler, öncelikle kavurma ve sucuk yapılarak piyasada satılacak. 

1 KİLO ETİN FİNANS VE DEPO MALİYETİ 

Diğer yandan depodaki etlerin ESK’ya faturası ağır oldu. 1 kg etin ortalama aylık finans ve depo maliyeti 70 kuruşu buluyor. Bu hesaba göre, 60 bin ton etin aylık finans ve depo maliyeti ise 42 milyon lira ediyor.   

ASKERİYEYE SATILAN ETLE ÜRETİCİNİN BORCU ÖDENDİ 

İçine sürüklendiği ekonomik sıkıntıdan dolayı besicinin kestirdiği hayvanların parasını uzun bir süre ödeyemeyen ESK’nın, son dönemde Milli Savunma Bakanlığına yapılan et satışlarından elde edilen gelirle besicilere olan borcun önemli bir kısmının ödendiği kaydediliyor.