Endüstriyel çikolata, üretimi tamamlanmış çikolata elde etmek için dikey entegre üreticilerin firma içinde kullandığı veya üçüncü taraflara sattığı çikolata olarak tanımlanıyor. Olgunlaştırma aşamasından sonra şeker gibi bileşenlerle birlikte kakao likörü/ezmesi ve yağından üretilen endüstriyel çikolata; çikolatalı şekerlemelerde, dondurmada, içeceklerde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılıyor.

Technavio'nun kısa bir süre önce yayınladığı rapora göre, küresel endüstriyel çikolata piyasası 2014'te 6,43 milyon metrik ton ürün sevkiyatı yaptı. Technavio, küresel çikolata pazarının 2019'a kadar %2,43'lük bir yıllık bileşik büyüme oranı (CAGR) ile 7,25 metrik tona ulaşacağı öngörüsünde bulundu.

Raporda, endüstriyel çikolata piyasasındaki büyümenin, Barry Callebaut, Cargill ve diğer firmaların Latin Amerika ve Asya'da satışlarını artırmalarından kaynaklanacağı öngörüsüne yer veriyor. Technavio, çikolatada dış kaynak kullanımı arttıkça endüstriyel çikolatadaki açığın hızla büyümesini de bekliyor.

Endüstriyel çikolatanın en büyük pazarı Avrupa; ancak Technavio, Cargill ve Barry Callebaut gibi büyük firmaların gittikçe daha fazla kapasiteyi Asya, Latin Amerika ve Afrika gibi kakao kaynağı ülkelere kaydırdığını bildirdi. Raporda bu değişimin, çikolata talebinin en fazla olduğu yer olan büyüyen ekonomilere daha kolay erişim sağladığı belirtildi.

GIDA HATTI