2015 Mart ayında FAO Gıda Fiyat Endeksi ortalama 173,8 puan ile revize edilen Şubat değerinden % 1,5 (2,6 puan) ve Mart 2014 değerinden % 18,7 (40 puan) daha düşük seviyede gerçekleşti. FAO'ya göre şeker fiyatları Mart ayında keskin bir düşüş içerisindeydi. Bitkisel yağ, hububat ve et fiyatları da geçtiğimiz ay geriledi. Süt ürünleri fiyatları ise diğer emtiaların aksine son 2 aydır yükseliş içerisinde. Genel olarak endeks kapsamındaki emtiaların küresel arzındaki bolluk nedeniyle, Ekim ayındaki duraklama dışında 2014 Nisan ayından bu yana FAO gıda fiyat endeksi düşüş trendinde.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YÜKSELİYOR

FAO Süt ve Süt ürünleri Fiyat Endeksi Mart ayında 184,9 puan ile Şubat ayına göre % 1,7 (3 puan) yüksek gerçekleşti. Endeks son 2 aydır yükselişini sürdürüyor. Yağlı süt tozu (% 10,7) fiyatlarındaki artış ve sonrasında yağsız süt tozu (% 7) ile tereyağı (% 2,1) fiyatlarındaki artış, endeksteki yükselişin temel nedeni olarak gösterildi. Peynir fiyatları ise diğer ürünlerin aksine geçtiğimiz ay % 3 geriledi. 2014 Mart – 2015 Ocak arasında dünya mandıra fiyatlarındaki düşüş seyrinin tersine dönmesinin başlıca nedeni Okyanusya ve Avrupa'daki kısıtlı arz oldu.

ET FİYATLARI DÜŞÜYOR

FAO Et ve Et Ürünleri Fiyat Endeksi Mart ayında 177,0 puan ile revize edilen Şubat değerinin 1,8 puan (% 1,0) altında gerçekleşti. Endeksteki düşüş daha çok domuz eti ve kanatlı eti fiyatlarından kaynaklandı, aynı zaman da küçükbaş eti fiyatları da geçtiğimiz ay geriledi. Büyükbaş eti fiyatları ise değişmedi. Temmuz ayında rekor kıran endeks daha sonraki her ay düşüş içerisindeydi. Asya'da düşen ithalat talebi, bazı ülke üretimlerinde gerçekleşen artışlar ve Rusya Federasyonunun ithalattaki kısıtlamalara devam etmesi fiyatlardaki düşüşün en önemli nedenleri olarak gösterildi.

FAO HUBUBAT, YAĞ VE ŞEKER FİYAT ENDEKSİ

Hububat fiyatı düşüşte

Mart ayında 169,8 puan ile bir önceki aya göre % 1,1 (1,9 puan) ve bir yıl öncesine göre % 18,7 (39 puan) daha düşük seviyede. 2014 sonundaki hafif yükselişin ardından, ihracat arzındaki bolluğun uluslararası fiyatları baskılaması ile endeks, 2015 başından bu yana düşüş içerisinde. Mart ayında buğday ve darı fiyatları Şubat ayına kıyasla % 2 düşerken, ihracattaki rekabet ve 2015 üretimine yönelik olumlu beklentiler bu düşüşün temel nedeni olarak gösteriliyor.

Bitkisel yağ fiyatı düşüyor

2015 Mart ayında 151,7 puan ile bir önceki aya göre % 3,1 (5 puan) düşerek Eylül 2009'dan sonraki en düşük seviyesine geriledi. Endeksteki düşüş palm yağı ve soya yağından kaynaklandı. Palm yağı fiyatları ithalat talebinin zayıf olması nedeniyle gerilerken, Güney Amerika'daki yüksek hasat, küresel stokların artması ve ABD'de beklenen rekor soya fasulyesi ekimi nedeniyle soya yağı fiyatları da geriledi. Ham petrol fiyatlarının da düşük seviyelerde seyretmesi bitkisel yağ fiyatlarını genel olarak etkiliyor.

Şeker Fiyat Düşüyor

Mart ayında 187,9 puan ile bir önceki aya kıyasla % 9,2 (19,1 puan) geriledi ve Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesinde. Endeksteki bu düşüşün nedeni, başta Dünyanın en büyük şeker üreticisi ve ihracatçısı konumunda olan Brezilya olmak üzere, majör üretici ülkelerdeki bol hasat beklentisi. Ayrıca Brezilya Real'inin ABD Doları karşısında geçtiğimiz ay % 10'dan fazla değer kaybetmesi de fiyatlardaki düşüşte etkili oldu.

FAO gıda fiyat endeksi, uluslararası gıda emtia fiyatlarına ilişkin değişimleri aylık olarak ölçen bir endekstir. 5 emtia grubuna (et, mandıra, şeker, hububat ve yağ) dâhil toplam 73 gıda maddesi fiyatının, ticaretteki paylarına göre ağırlıklandırılmasıyla oluşturulmuştur. Hesaplamalarda 2002-2004 yılları arasındaki ihracat verileri temel alınmaktadır. Endeks hesaplamalarında 2002-2004 yılları ortalama fiyatları 100 alınarak değişimler aylık olarak izlenmiştir. Son 2 aya ilişkin veriler tahmini değerler olup, revize edilebilir.