Artan yem fiyatlarına karşılık çiğ süt fiyatlarının revize edilmemesi dişi hayvan kesimlerini artırırken, üreticinin tepkisi de giderek artıyordu. Çiğ süt fiyatları başta olmak üzere gıda fiyatlarındaki konuları görüşmek üzere Gıda Komitesi bugün toplanırken, bu toplantının hemen ardından Ulusal Süt Konseyi de toplanarak çiğ süt fiyatları ile ilgili belirlenen rakamı açıkladı. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada çiğ süt fiyatının 8 Aralık'tan geçerli olmak üzere destek hariç 4.70 TL olarak belirlendiği kaydedildi. 20 kuruş destekle birlikte üreticinin eline 4.90 TL geçecek.

BELİRLENEN YENİ FİYAT 1.3 PARİTENİN ALTINDA KALDI

Belirlenen yeni çiğ süt fiyatı, güncel en düşük yem fiyatı üstünden hesap edildiğinde yem süt paritesi 1.23'e karşılık geliyor. Üretici destek hariç en düşük 5 TL fiyat bekliyordu. 

AÇIKLAMADA ŞUNLAR KAYDEDİLDİ

Ulusal Süt Konseyi toplantının ardından bir açıklama yaparak şunlar kaydedildi: "Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını belirlemek üzere 29.11.2021 tarihinde toplanmıştır. Bu kapsamda 8 Aralık 2021 tarihinden itibaren kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı, çiğ süt prim desteği hariç 4.70 TL/Litre olarak belirlenmiştir. Uygulanacak kalite kirterlerinde yüzde 3.6 yağ ve yüzde 3.2 protein değerleri baz alınacaktır. Ulusal Süt Konseyi maliyet ve satışlarda öngörülmeyen değişmler görülmesi durumunda yeniden toplanıp karar verecektir"