Nişasta bazlı şekerlerden alınan 67.5 bin ton şeker kotasının hangi fabrikalara, nasıl dağıtılacağı merak ediliyordu. Bugün Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2019-2020 pazarlama yılında uygulanacak şeker kotaları belli oldu.

Önümüzdeki pazarlama yılında uygulanacak şeker kotaları açıklandı. Nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 5'den yüzde 2.5'e indirilmesiyle birlikte ortaya çıkan 67.5 bin ton şeker kotasının hangi fabrikalara nasıl dağıtılacağını merak ediliyordu. Bilindiği üzere şeker kotası, fabrikalar için altın değerindedir. Kotası fazla olan fabrikaların üretim ve gelirleri de o oranda fazla olur. Bundan dolayı 67,5 bin ton şeker kotasının dağılımı fabrikalar için hayati önem taşıyordu.

ÖZELLEŞTİRİLEN FABRİKALARIN KOTASI ARTIRILMADI

Resmi Gazete'de bugün yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre, 67.5 bin ton şeker kotasından geçtiğimiz yıl özelleştirilen 10 şeker fabrikasına pay verilmedi. Kotanın 57.5 bin tonu Türkşeker'e aktarılırken, 5 bin 100 tonu Amasya Şeker Fabrikası, 4 bin 800 tonu da Ülker'e ait olan Adapazarı Şeker Fabrikasına verildi.

Özelleştirilen 10 şeker fabrikasına kota artırımının yapılmaması sektörde olumlu karşılandı.

KOTALI NİŞASTA BAZLI ŞEKER ÜRETEN 5 FİRMA VAR

Nişasta bazlı şekerlerde kotalı üretim yapan 5 firma bulunurken, bu firmalar arasında en yüksek kota Cargill ile Amylum'da bulunuyor. Kotanın yüzde 2.5'e indirilmesinden dolayı en fazla kayıpta bu şirketlerde yaşandı. Cargill 29.5 bin ton, Amylum ise 21 bin ton kota kaybına uğradı. Diğer firmalar, Pendik Nişasta 9.6 bin ton, Tat Nişasta 4.3 bin ton ve Sunar 3 bin ton kotası düştü.