Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin, gıda enflasyonuna karşı gıda ithalatını savunması dikkat çekti. Canikli, gıda enflasyonuna yol açmamak için ithalat yolunun açılması gerektiğini belirtti.

Bakan Canikli, bir üründe hava koşulları gibi etkenlerden dolayı üretimde azalma bekleniyorsa ithalata müsaade edilmesi gerektiğini vurguladı. Gümrük Bakanı, "Onu yapmazsanız gıda enflasyonuna yol açarsınız. Arz azalmasının hemen telafi edilmesi lazım. Bunun için ilave bedel ödemezsiniz çünkü o ürün yurtdışında zaten daha ucuz" dedi.


GIDA DA KAYIT SİSTEMİ OLACAK

Gümrük Bakanlığı, Çiftçi Kayıt ile Hal Kayıt Sistemi'ni birbirine entegre ediyor. Tarladan rafa kadar geçen tüm üretim sürecinin dijital ortamda izleneceği sistemde, kayıt dışılığın da önüne geçilecek.

Sabah gazetesine göre, tarlada yetişen ürünü stoklayarak piyasaya sürmeyen ve gıda enflasyonunu tetikleyen üreticiye karşı yeni tedbirler yolda. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Çiftçi Kayıt ile Hal Kayıt Sistemi birbirine entegre ederek, yetişen ürünün piyasaya sürülüp sürülmediğini tespit edecek.

Sabah gazetesi muhabiri Ahmet Topal'ın haberine göre, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, çiftçinin ürününe ilişkin her türlü bilgiyi barındıran Çiftçi Kayıt Sistemi ile ürünün nereden piyasaya sunulduğuna ilişkin bilgileri sağlayan Hal Kayıt Sistemi'ni entegre edeceklerini söyledi.

Canikli, "Tarımdaki en büyük problemimiz çiftçinin ürettiğiyle o bilgileri sisteme aktaracak bağın olmamasıydı. Çiftçi Kayıt'ın Hal Kayıt Sistemi'ne entegre edilmesiyle birlikte tüm üretim bilgisi takip edilecek. Böylece kayıt dışılık engellenecek" dedi.

Tarladan rafa kadar giden tüm sürecin dijital ortamda da izleneceği bilgisini veren Canikli, böylece sektörün büyük oranda kayıt altına alınacağını ifade etti. Türkiye'nin dünya üretiminde söz sahibi olduğu ürünlerde gıda enflasyonunun yaşanabileceğini aktaran Canikli, "Türkiye'de üretilen fındık ve kayısı gibi ürünlerin arzında sıkıntı yaşanırsa, bunların enflasyonundan bahsedilir. Çünkü bu ürünlerde dünya üretiminin büyük bölümü Türkiye'de yapılıp, fiyatı burada belirleniyor. Bu kayısı, üzüm ve incir için de geçerli" diye konuştu.

Geçen yıl yaşanan kar ve don olayları nedeniyle kabuklu fındığın fiyatının 6.5 liradan 20 TL'ye kadar çıktığını hatırlatan Bakan Canikli, burada bir enflasyon yaşandığını ancak bunlar dışında buğday, arpa gibi hiçbir üründe gıda enflasyonundan bahsedilemeyeceğini sözlerine ekledi.

MARKETLERDE TEKELLEŞME YOK

Bakan Nurettin Canikli, 'Marketlerde tekelleşme var mı?' sorusuna, şu yanıtı verdi: "O alanda bir tekelleşme söz konusu değil. Aralarında örtülü fiyatı belirleme anlaşması var mı? Yok. Öyle bir tespit de bulunmuyor. O zaman rekabeti bozan bir durum söz konusu değil. Veri ve tespit olmadığına göre, oradaki fiyat rekabetçidir. Bu noktada müdahale ederseniz, o yapıyı bozarsınız. Müdahalesiz piyasa fiyatı idealdir. 'Fiyatları onlar belirliyor' iddiasına da şüpheli yaklaşırım."