Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, "2017 yılında gıda ve ilaç gibi bozulma çürüme ve son kullanma tarihi geçmesi nedeni ile imha kararı verilen emtia tutarı ve dağılımı nedir? Bu konuda sorunun azamiye indirilmesi için çalışma yapılmakta mıdır?Denetimlerde süresi geçtiği halde imha edilmediği saptanan yaptırım uygulanan var mıdır?" şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.

Gürer'in önergesine verilen yanıtta, "5996 sayılı Kanun'un 40'ıncı maddesinin 1 'inci fıkrasının d bendinde yer alan "Resmî kontrol sonucu bozulduğu, kokuştuğu, ambalajı ürüne zarar verecek şekilde hasar gördüğü, son tüketim tarihi geçtiği tespit edilen ürünlerin piyasada bulunması, satışa veya tüketime sunulması hâlinde işyeri sahiplerine bin Türk Lirası idarî para cezası verilir. Ürünlere el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir." hükmü gereği gıda işletmelerine 2017 yılında toplam 3.793.691 TL tutarında 2.351 adet idari para cezası uygulanmıştır" denildi.

Son tüketim tarihi geçtiği tespit edilen gıda maddelerinin tüm masraflarının sahibi tarafından karşılanmak üzere piyasadan toplattırılarak mülkiyetinin kamuya geçirildiğinin belirtildiği açıklamada, "Mülkiyeti kamuya geçirilen gıdanın başka bir suretle değerlendirilmesi mümkün değil ise Bakanlığımız gözetiminde ürünler imha edilmektedir" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Bakanlığımızca, İlaç Takip Sistemine 2018 yılı içerisinde geçilmiş olup, bu sistemle veteriner tıbbi ürünlerin son kullanma tarihi geçmiş veya bozulmuş olanlarının kullanımı kısıtlanmıştır. Yapılan denetimlerde süresi geçtiği halde imha edilmeyen veteriner tıbbi ürünler için ulaşmış bir veri de bulunmamaktadır.

Bitki koruma ürünlerinin satış yerlerinde Bakanlığımızca yapılan kontrollerde son kullanım tarihi geçmiş ürünlerin tespit edilmesi durumunda bayi veya toptancıya gerekli idari yaptırım uygulanmakta, ürünler yedi emine alınarak sahipleri tarafından imha süreci başlatılmaktadır.

Son zamanlarda bitki koruma ürünleri ile ilgili yaşanan problemler ve bitki koruma ürünleri ile ilgili izlenebilirliğin bir sorun haline gelmesi gibi nedenler göz önünde bulundurularak Bakanlığımızca oluşturulan karekod sitemini içeren Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi belirli bir takvim çerçevesinde 01.01.2018 tarihi itibariyle uygulamaya konulmuştur."

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin de gıda terörü olduğuna dikkat çekti. Ülkemizde pek çok gıda ürünün sahte, bozuk ve sağlığa zararlı bir şekilde tüketime sunulduğunu belirten Gürer, "Sütsüz peynir, ayakkabı boyalı zeytin, sahte bal gibi çok sayıda ürünün varlığı ve tüketiciye sunulduğu bir gerçektir. Bu konuda ilgili birimlerin denetimleri daha sık ve çözüm odakla yapması yurttaşlarımızın sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir" diye konuştu.

TARIMDANHABER