Karaman ilinde kurulu Biskot Bisküvi Gıda San ve Tic. A.Ş ile Öz Gıda-İş Sendikası, yaklaşık 4 ay süren görüşmeler sonucunda 01.07.2015-30.06.2017 yürürlük süreli toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde mutabakata vardı.

Toplu İş sözleşmesi, Yıldız Holding Endüstriyel İlişkiler Direktörü Ahmet İnce, Unlu Mamuller Grup Bşk.Yrd. Sadettin Atilla, Biskot Bisküvi Fabrikası Tedarik Zinciri Genel Müdürü Ayhan Kırtaş, Endüstriyel ve İdari İşler Yöneticisi Selçuk Saka, Biskot İK Müdürü Uğur Çetinkaya, TÜGİS Yetkilisi Mehmet Koçak, Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcıları Halil Çukutli, Ahmet Kaya, Karaman Şube Başkanı Adnan Gürsoy ve işyeri sendika temsilcilerinin katılımıyla imzalandı.

'ÇALIŞANLAR İÇİN OLUMLU BİR SÖZLEŞME İMZALADIK'

Unlu Mamuller Grup Başkan Yardımcısı Sadettin Atilla, “Karşılıklı anlayış ve hoşgörü içerisinde olumlu geçen görüşmeler neticesinde çalışanlarımız için çok olumlu bir sözleşme gerçekleştirdik. Çalışanlarıyla bunu paylaşabilmek, çalışanlarına bunu verebilmek, yani sadece alan el değil, veren el olmanın da hakkını verebilmek son derece önemli. Çalışanlarımıza hakkını teri kurumadan teslim edebiliyorsak, elimizdekinin en iyisini yapabiliyorsak ne mutlu bizlere diye düşünüyorum" dedi. Atilla, imzalanan sözleşmenin her iki taraf içinde hayırlı olmasını dileyerek çalışma hayatında başarılar diledi.

'OLUMLU BİR ADIM ATILDI'

Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli, imzalanan bu sözleşme ile her iki taraf için olumlu bir adım atıldığını belirterek, "Çalışanlarımızın iş barışı ve huzurunu sağlama adına iyi bir anlaşma olduğu kanaatindeyim. Çalışan arkadaşlara ve sendikamıza hayırlı, uğurlu olmasını dilerim" dedi.

'BİSKÜVİ FABRİKASINDA İLK ANLAŞMAYI İMZALADIK'

Bu sözleşmenin Karaman ili ve organize bölgesinde çalışan bütün çalışanları yakından ilgilendirdiğini dile getiren Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya ise, "İlk defa Karaman ilinde bir bisküvi fabrikasında örgütlendik ve güzel bir sözleşmeye imza attık. Biskot Bisküvide çalışan arkadaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını dilerim'' diye konuştu.


'BÜTÜN EMEKÇİLERİ İLGİLENDİRİYOR'

Öz Gıda İş Sendikası Karaman Şube Başkanı Adnan Gürsoy, imzalanan bu sözleşmenin sadece Biskot çalışanlarını değil, Karaman organize sanayi bölgesinde çalışan bütün emekçileri ilgilendirdiğini ve sendikal örgütlü olmanın çalışanlar açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

Gürsoy, "Toplu iş sözleşmesinin nimetlerinden bütün organize sanayi bölgesinde çalışan işçi arkadaşlarımızın faydalanması için kolları sıvadık. Öz Gıda İş Sendikası olarak Karaman'da kurulu bütün iş yerlerinde aktif olarak çalışacağız. Şu anda örgütlü olduğumuz Biskot Bisküvi'de de toplu iş sözleşmesini başarı ile imzaladık" dedi.

Bir işyerinin başarısının arkasında işçilerin gösterdiği fedakarlık, gayret ve emeklerinin olduğunu, bu emeğin karşılığı para ile ölçülemeyeceğini ifade eden Gürsoy, şunları kaydetti: "İmzalanan sözleşmede ikramiye olması Biskot çalışanları tarafından büyük bir sevinçle karşılandı. Sosyal haklarda, okul yardımlarında, hafta içi ve hafta sonu mesailerinde ve ulusal bayramlarda iyileştirmeler ve yardımlar alınmıştır. Öz Gıda İş sendikası Karaman Şube olarak biz gıda kollarında bulunan bütün iş yerlerine talibiz. Daha öncede belirttiğimiz gibi daima ilkeli ve kararlı bir duruş sergileyen Öz Gıda-İş sendikası ile çalışmak bir ayrıcalıktır. Karaman'ımıza, işverenimize ve çalışma arkadaşlarımıza hayırlı olmasını dilerim'' dedi.

BİSKOT, SENDİKAL ÖRGÜTLENME İÇİN UMUT VERDİ

Bilindiği üzere yaklaşık 15 bin işçinin çalıştığı Karaman Organize Sanayi Bölgesi'ndeki iş yerleri, İş Kanunu'nun hiç bir maddesinin uygulanmadığı ve çalışanların çok zor şartlar altında çalıştırıldığı yönündeki eleştirilerle gündeme geliyordu. Aynı işverenin Karaman'ın dışındaki iş yerlerinde çalışanlar sendikal haklardan yararlanırken Karaman'daki iş yerinde çalışanların sendikal örgütlenmesine izin verilmiyordu. Ülker'e ait Biskot Bisküvi de buna örnek gösteriliyordu.

Bundan dolayı Biskot Bisküvi ile Öz Gıda-İş Sendikası arasında imzalanan toplu sözleşme, Organize Sanayi Bölgesi'nde sendikal örgütlenme açısından büyük önem taşıyor. İmzalanan toplu sözleşmenin Biskot Bisküvi'nin dışındaki işyerleri için de örnek olması bekleniyor.