ÖZEL HABER / Ayçiçek yağında meydana gelen aşırı fiyat artışları Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) üçüncü kez sahaya indirdi. TMO ithalatını yaptığı ham ayçiçek yağlarını rafine edilmesi için fabrikalara gönderdi. Rafine işlemlerinin önümüzdeki günlerde bitmesi bekleniyor. www.tarimdanhaber.com’un TMO yetkililerinden edindiği bilgiye göre yağlar Ramazan öncesi Tarım Kredi Kooperatifleri Marketlerinde satışa sunulacak.

15 GÜN İÇİNDE BİTTİ

Ayçiçek yağı fiyatlarında yaşanan dramatik yükseliş üzerine TMO, 11 Ocak 2022’de piyasaya girmişti. Marketlerde 200 liraları gören ayçiçek yağı TMO Ürün Satış Noktalarında 5 litrelik tenekelerde 99 TL olarak satılmaya başlanmıştı. Hükümetin gıda ürenlerinde yaptığı KDV indirimi sonrası TMO ayçiçek yağları da 92,5 TL’den satılmaya başlanmıştı. Yağlarının vatandaşlardan yoğun talep görmesi üzerine TMO, Tarım Kredi Kooperatifleri Marketleri üzerinden de satışa başlamıştı. Satış ağının yaygınlaşması diğer taraftan vatandaşların da yoğun talebi sonucunda TMO yağları 15 gün içinde bitti. 

TMO İTHAL EDİLEN HAM YAĞLARI RAFİNE EDEREK PİYASAYA SÜRECEK

Geçtiğimiz günlerde “Türkiye’deki yağ stoklarının kısa sürede biteceği” iddiası üzerine market raflarına hücum eden vatandaşlar izdihama yol açmıştı. Bunun üzerine harekete geçen hükümet Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’dan ayrılamayan yağ gemilerinin Türkiye’ye getirilmesi yönünde çalışma başlattı. Rusya’nın izin vermesi ile hareket eden ham ayçiçek yağı dolu gemiler geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye ulaştı. TMO, bu ham yağları rafine ederek piyasaya sürecek. 

YENİ FİYATIN 110 LİRA OLMASI BEKLENİYOR

TMO’nun Tarım Kredi Kooperatifleri Marketleri aracılığı ile satmayı planladığı yağların fiyatı ise henüz netlik kazanmadı. Ancak www.tarimdanhaber.com’un edindiği kulis bilgisine göre yağlar yine 5 litre olarak 110 TL civarında bir fiyatla satışa sunulacak.