Çalıştığı Birlikten istifa edip Süt Birliği kuran genç Birlik Başkanı, tarih yazıyor. Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, bundan 5 yıl önce yokluklar içinde kurulan Mahmudiye Çiftçiler Han İlçeleri Süt Üreticileri Birliği Başkanı Güner Özer'i ziyaret ederek, üreticilere umut olan Birlik Başkanının ortaya koyduğu çalışmalardan dolayı bir yazı kaleme aldı. Türkman, “Bu ülkede, memleket için bir şeyler yapmak isteyen nice Güner Özer'ler var" dedi.

Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Osman Türkman tarafından kaleme alınan bir başarı öyküsü...

Adı GÜNER ÖZER, Veteriner Sağlık Teknisyeni olarak çalıştığı Birlik başkanının önüne hep proje teklifleri götürdüğü, bir türlü kabul ettiremediği Birlik başkanı tarafından Birliğin düzenini bozacaksın diye hitap olunan ve hayallerini gerçekleştirmek için 2014 yılında çalıştığı birlikten istifa eder.

İstifa ettiğinde henüz 27 yaşında, üç yıllık evli, iki yaşında bir erkek çocuk babası olan, evi kira ve cebinde ay sonunu getirecek parası dahi olmayan, buna rağmen hayalini gerçekleştirmek üzere yaşadığı Eskişehir İlinin 5000 nüfuslu Mahmudiye İlçesinde 'KÖYLÜLERİ KALKINDIRMAK İÇİN SÜT TOPLAMA VE İŞLEME TESİSİ' için kolları sıvar ve istifasından 15 gün sonra Mahmudiye Çifteler Han İlçeleri Süt Üreticileri Birliğini bu üç ilçeden kendisine inanan 36 kişi ile kurar.

Ülkenin en genç Birlik Başkanı olur Kurucu üyelerin giriş aidatlarını kendi cebinde öder, büro olarak virane bir yer kiralar, çocukluk arkadaşları, ailesi ve çiçeği burnunda yönetim kuruluyla temizliğini, boyasını, elektrik vs. işlerini yapar.

Resmi işlemler için gerekli evrakları hazırlamak üzere yazıcısı olmadığından ilçedeki internet cafeye gider, cafede bilgisayarlarda oyun oynayan çocuklar arasında o yazıcıdan gerekli evrakların çıktısını alır.

ÇOCUKTAN BAŞKAN OLUR MU?

Birliğe üye olmaya gelen yaşlı bir amca 'Başkan ile görüşeceğim' der, Başkan benim deyince, yaşlı amca 'çocuktan Başkan mı olur?' diyerek gülüp çekip gider. Genç başkan bunun üzerine biraz daha olgun görünmek için sakal bırakmaya karar verir. Giderler birikmeye başlar, cebinde parası olmadığı için, bankalar kredi vermediği için, eşini ikna eder ve tek varlıkları olan arabasını 30.000 TL'ye satar, eline geçen parayı Birlik için son kuruşuna kadar harcar, evine ekmek götüremeyecek duruma gelir, ailevi problemler yaşamaya başlar ancak pes etmez.

MEHDİ EKER'İN KARŞISINDA GÖZLERİ DOLAN BİRLİK BAŞKANI

O dönem Tarım Bakanı Mehdi Eker'in İlçeye geleceğini duyunca karşısına dikilir ve kendisinden Eskişehir İlinde atıl vaziyette bulunan 3 adet süt soğutma tankının Birliklerine tahsis edilmesini talep eder, önce zoruna giden bir üslup ile talebi reddedilir, gözleri dolar, olduğu yere yığılır, gözyaşlarını siler, cesaretini toplar ve tekrar ayağa kalkarak küçücük Mahmudiye ilçesi için yapmak istediklerini ve kendisinin de Veteriner Sağlık Teknisyeni olduğunu Bakan beye sıralar, Bakan bey buna sevinir, ikna olur soğutma tankların verilmesi ve Bakanlık olarak desteklenmesi talimatını verir.

Zorluk ve yokluklar ile Mahmudiye Belediyesinin kullanılmayan, metruk bir binasını kiralar, bina tadilatı için belediyenin vermiş olduğu küçük desteğe ek olarak yine çocukluk arkadaşları, ailesi ve yönetim kuruluyla ile binanın temizliğini, elektrik, su, inşaat vs. işlerini tamamlayarak soğutma tankları getirip kurarlar.

Bölgede süt toplayan ve bu sütü satın alan firmalarla toplantılar yaparak sütün birlik üzerinden pazarlanmasını, kalitenin tek elden idare edilebileceğini, Bakanlığında bu yönde politika yaptığını, insanların ancak bu şeklide kalkınabileceğini anlatıp 01.01.2015'den itibaren bölge sütünü birlik olarak pazarlamaya başlar.

Zamanında birliğine kredi vermeyen Ziraat Bankası'na tekrar gider; süt üretimini arttırmak için üyelerimize gebe düve getireceğim der, projesini anlatır, ilk 2 yılı ödemesiz toplam 7 yıl vadeli, faizsiz hayvancılık kredisini sadece süt bedelini banka hesabına yatırmak ve bir ya da iki kefil vermek şartlarıyla onaylatır ve kendi elleriyle gidip hayvanları seçip getirip üyelerine 12 etapta 805 adet gebe düve dağıtır. 2015 yılında ilk gün 17 ton olan süt miktarları bir yıl sonra 27'ye şimdi ise 50 tona yaklaşmıştır.

PASTÖRİZE SÜT PROJESİNİ BÜYÜKERŞEN'E ANLATTI

Eskişehir Büyükşehir Belediyesine 3,5 yıl önce gidip gelir, Sayın Cumhurbaşkanımızın şimdi dillendirdiği üreticiden direk tüketiciye projesinin benzeri olan pastörize süt projesi için Başkan sn. BÜYÜKERŞEN ile görüşmek istediğini söyler, o gün için ortada tesis falan olmadığından Başkana ulaşmaya geçit vermezler ve kendileri ileteceklerini belirtmelerine rağmen, iletmezler ve sonuç alamaz.

Geçen süre zarfında para biriktirip tesisi kurar birliğine tescil aldığı BİRSÜT markası ile Eskişehir'de pazara girecekken Büyükşehir belediyesine tekrar teklif sunar olaya çok sıcak bakan ekip hemen durumu Büyükerşen hocaya iletir. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Yılmaz BÜYÜKERŞEN; anlatılanları hayranlıkla dinledikten sonra böyle bir dehayı tanımış olmaktan çok mutlu olduğunu dile getirip, sonrasında ise süt dağıtım işi için gerekli çalışmaların yapılması talimatını verir ve proje hayata geçirilir.

5 YIL ÖNCE YOKLUKLARLA KURULAN BİRLİK BUGÜN DESTANLAR YAZIYOR

Bu gün; 32 yaşındaki Güner Özer'in Başkanlığını yaptığı 5 yıl önce yokluklar ile kurulan Mahmudiye Çifteler Han İlçeleri Süt Üreticileri Birliği günlük 60 ton süt işleyebilecek tesisi, bünyesinde mühendisleri, veterinerleri, teknik elamanları olan, onlarca kişiye istihdam, binlerce köylüye kazanç sağlayan, Türkiye'deki 301 Süt Üreticileri Birlikleri arasında ilk pastörize süt işleyen ve bu sütleri binlerce Eskişehirlilerin günlük tüketimine sunan, artık kendi kalıbına sığmayan ve yarına umutla bakan, bir çok insana umut olan, milyonlarca liralık bir yapıya kavuşmuş ve aynı zamanda projelerine para desteği vermek için kapısına gelenleri ağırlayan bir Birlik konumunda.

Bu ülkede, memleket için bir şeyler yapmak isteyen nice Güner Özer'ler var, ancak önlerine nice engeller çıkarıldığı için ve bir çok başarı cezasız bırakılmadığı için, pes edip, yok olup giden beyinlere şans verilmesi dileğiyle.

İSTİFA ETTİĞİ BİRLİK PLAKET VERDİ

Unutmadan! 2014 yılında çalışırken istifa ettiği Birlik yönetimi geçenlerde başarılarından dolayı Güner Özer'e plaket takdim etmiş.

Güner kardeşim artık sakallarını kesebilirsin, işlerin sakal ile değil, yürek ile, azim ile, sabır ile, fedakarlıklar ile başarıldığını bize gösterdin, TEŞEKKÜRLER.

Saygılarımla - Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman TÜRKMAN

TARIMDANHABER