Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Antalya'da yapılan gıda denetimleri hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Gıda güvenilirliğinin temini için, her türlü gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin teknik ve hijyenik şekilde üretilmesi, işlenmesi, muhafazası, depolanması, pazarlanması ve tüketici sağlığının en üst seviyede korunması Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak en temel görevimizdir.

İl Müdürlüğü olarak, ilimizde yaşayan vatandaşlarımız ile birlikte yıl boyu misafir ettiğimiz yerli ve yabancı turistlerin güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alıyoruz.

GIDA DENETİMLERİ HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

İlimiz genelinde faaliyet gösteren Gıda, Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler ile Yem Üreten ve Satan İşyerleri ve Toplu Tüketim Yerleri olmak üzere 27.239 gıda işletmesi bulunmakta olup, 2017 yılında bu işletmelere 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında 36.665 adet denetim gerçekleştirilmiştir.

İlimiz genelinde üretilen ve satışa sunulan gıda maddelerinin Türk Gıda Kodeksi mevzuatına uygunluğunun kontrolü amacıyla 2.617 adet gıda numunesi alınmış bunlardan 303 tanesinin mevzuata uygun olmadığı tespit edilmiştir. Denetimler ve olumsuz numuneler sonucunda gıda işletmelerine miktarları 1.603 TL ile 16.058 TL arasında değişen 737 adet İdari Para Cezası uygulanmıştır.

Bakanlık olarak yürütülen tüm denetimlerde Türk Gıda Mevzuatına uygun güvenilir ve hijyenik gıda üretiminin sağlanması yanında gıda iş yerlerinin teknik ve hijyenik koşullarının geliştirilmesi ve sektör çalışanlarının bilinçlendirilmesini de hedeflemekteyiz.

TÜKETİCİ BİLGİLENDİRME NOKTALARI

Güvenilir gıda üretmek ve tüketiciye güvenilir gıdaları ulaştırmak kadar, tüketicilerin de bilinçlendirilmeleri son derece büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda İl Müdürlüğü olarak yeni bir uygulama hayata geçirilmiş ve 19 ilçede “Tüketici Bilgilendirme Noktaları” kurulmuştur. Halkımızın yoğun olduğu yerlerde hizmet veren bu noktalarda tüketicilerin bilgilendirilmesi yanı sıra taleplerini ve önerilerini de kolay bir biçimde tarafımıza iletmeleri sağlanmıştır. Uygulamanın faaliyete geçtiği Nisan ayından bu güne kadar 4.056 kişinin ziyaret ettiği bilgilendirme noktalarında gıda güvenilirliği ve hijyeni, gıda satın alınırken dikkat edilmesi gereken hususlar ve Alo 174 Gıda Şikayet Hattı konularında bilgi verilmiştir.

İlimiz genelinde gıda işletmeleri ile ilgili olarak 2017 yılı başından bu güne kadar 248 adet Bimer Şikayeti, 2322 adet Alo 174 Gıda Şikayeti sebebiyle, şikayete konu olan işletmelere denetim gerçekleştirilmiş ve sonucunda şikayet sahibi bilgilendirilmiştir.

Yeterli kalitede ve ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda, sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşabilmek her insanın en temel hakkıdır. Bu temel hak doğrultusunda, İl Müdürlüğü olarak çalışmalarımıza her zamankinden daha büyük bir gayret, azim ve kararlılıkla devam edeceğiz.

BEYAZ BAYRAK GIDA GÜVENLİĞİ ÖDÜLÜ

Bu projenin amacı; teknik ve hijyenik yönden gıda mevzuatında belirtilen koşullara özenle uyan gıda işyerlerini Antalya Valiliği adına belgelendirerek ödüllendirmek, halka duyurmak ve böylece sektördeki diğer işyerlerini de daha iyi koşulları oluşturmaya teşvik etmektir.

Proje; ilimizde faaliyet gösteren lokanta, restoran, kafe, otel, pastane vs. gibi toplu tüketim yerlerini kapsamaktadır. 2006 yılından bugüne kadar toplam 80 işletme Beyaz Bayrak ödülünü almaya hak kazanmış ancak 31 işletme yeterli şartların devamını sağlayamadığı için Beyaz Bayrak Ödülleri iptal edilmiştir. Hali hazırda 49 işletme Beyaz Bayrak ödülüne sahip olup, bunlardan 25'i otel, 14'ü restoran, 4'ü pastane ve dondurmacı ve 6'sı yemekhanedir."

TARIMDAN HABER