Bu yıl 475'incisi kutlanacak olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali için 20 kadın, 300 bin mesir macunu hazırlayacak. UNESCO'nun "Somut Olmayan Kültürel Miras" listesinde yer alan ve bu yıl 21-26 Nisan tarihleri arası 475'incisi kutlanacak olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali hazırlıkları devam ediyor. 21 Mart'ta Nevruz kutlamalarıyla birlikte Sultan Camii Külliyesi'ndeki Bimarhane'de temsili karma töreniyle başlayan festivalde 6 ton mesir macunu dağıtılacak.

24 saat dinlendiriliyor

Mesir macunu karma işlemleri Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği imalathanesinde devam ediyor. İmalathanede 20 kadın, 300 bin adet mesiri hazırlamak için bir ay önceden çalışmalara başladı. 24 Nisan'da Cuma namazının ardından "Mesir duası" yapılacak ve 6 ton mesir macunu Sultan Cami'nin kubbe ve medreselerinden saçılacak.

Hazırlama çalışmalarında 20 kadının çalıştığını ifade eden Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Genel Sekreteri Özlem Erdem, "Kadınların eliyle mesir üretimi gerçekleşiyor. Önce belirli oranda şeker ve suyu kaynattıktan sonra macunu 24 saat dinlendirmeye alıyoruz. Daha sonra dinlenen ürün 41 çeşit baharatla buluşuyor. Kesim aşaması yapılıyor. Daha sonra paketlemeye geçiliyor" dedi.
475 yıldır aynı formülle üretiliyor
475 yıldır içeriği bozulmadan hazırlanan mesir macununun içinde şu baharatlar bulunuyor: Tarçın, karabiber, yeni bahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarçın çiçeği, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarı halile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşembe, safran, iksir, kimyon, galanga, çam sakızı, mirsafi, meyan balı, şamlı şaşlı, limon kabuğu, kremtartar, zağfiran, udülkahır, çöpçini, eskir, tiryak, ravend, limon tuzu, tekemercini tohumu, günbalı.
YENİ ASIR