İthal yemlerde Genetiği Değiştirilmiş Organiza(GDO) bulaşığı tespit edildiği için gümrük ve limanlarda 300 bin ton civarında yemin beklemeye alındığı veya geri çevrildiği, stokları tükenme noktasında olan ilgili sektörlerin kriz ile karşı karşıya olduğu bildirildi.

Stoklar 1 ay bile yetmez

İthalatçılar, soya-mısır gemilerinin gümrüklerde, limanlarda bekletildiğini, bir kısmının da geri çevrildiğini yem sanayicilerine bildirdi. Bugün gazetesinden Yelda Ataç'ın haberine göre sektörün depolarında çok az stok kaldığı, bazı yem sanayicilerinin 1 aylık stokunun dahi bulunmadığı öğrenildi. Gazete haberinde ithal malların ülkeye girişine izin verilmemesinin nedeninin, yapılan denetimlerde izin verilen türler dışında ve miktarda GDO bulaşığı tespit edilmesi olduğu ifade edildi.

Kanatlı sektörünü vuracak

Özellikle yemde büyük ölçüde soya kullanan kanatlı ve yumurta sektörünün bu durumdan çok olumsuz etkilenebileceği kaydedilirken, iç piyasa için yapılan üretimin yanı sıra ihracatı da bulunan söz konusu ürünlerde kriz çıkabileceği belirtildi.

300 bin ton yem

GDO kalıntısı bulaştığı için tıkanma yaşanan ithal yemlerin 300 bin ton düzeyinde olduğu ifade edilirken, bazı ürünlerin geri gönderildiği veya başka ülkelere sevk edildiği bildirildi. Mevcut mevzuata göre yalnızca hayvansal üretimde kullanılacak yemler için, soya ve mısırda belirlenmiş türlerde ve miktarlarda GDO'ya izin veriliyor.