Geçtiğimiz günlerde dünya kimya ve ilaç devlerinden olan Alman Bayer'in GDO'lu tohum pazarını elinde bulunduran ABD'nin tohum devi Monsanto'yu aldığına dair haberleri okumuşsunuzdur. Bir çoğumuzun küresel firmalar arasında bir satın alma deyip geçtiğimiz bu haber aslında Türkiye'yi de o kadar yakından ilgilendiriyor ki, bu satın almanın sonuçları yakından takip edilmesi gerekiyor.

TÜRKİYE'Yİ YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu (ÇİFTÇİ-SEN) Kurucu Genel Başkanı ve Hububat Üreticileri Sendikası (HUBUBAT-SEN) Genel Başkanı Abdullah Aysu, bianet'teki yazısında Bayer'in GDO'lu tohum üreten Monsanto'yu piyasa değerinin üstünde bir parayla 66 milyar dolara satın almasının Türkiye'yi neden yakından ilgilendirdiğini gerekçeleriyle anlattı.


BAYER'İN MONSANTO'YU SATIN ALMASININ TÜRKİYE İÇİN ANLAMI NE?

Aysu, 'Bayer'in GDO'lu Tohum Üreten Monsanto'yu Almasının Anlamı' başlıklı yazısında bu satın almayla birlikte Türkiye'yi bekleyen tehlikeye dikkat çekti.

İLAÇ DEVİ GDO'LU TOHUM DEVİNİ ALDI!

Almanya'nın kimya ve ilaç devi Bayer'in, tohum ve tarım ilaçları üreticisi Amerika Birleşik Devletleri devi Monsanto'yu 66 milyar dolara satın aldığını anımsatan Aysu, “Buraya kadar anlattıklarıma 'zenginin parası züğürdün çenesini yorar' diyebilirsiniz. Hatta bana ne, bize ne deyip üzerinde durmayabilirsiniz. Ancak bu o kadar basit yok sayılacak, üzerinden atlanılacak bir durum değil. Önce onu belirteyim" dedi.

TARIM İLACI VE TOHUM PAZARI ELLERİNDE!

Küresel tarım ilaçları ve tohum pazarını elinde bulunduran şirket sayısının bir elin parmağını geçmeyecek kadar az olduğunu dile getiren Aysu, şunları kaydetti: “Küresel tarım ilaç pazarının yüzde 75'ini altı şirket kontrol ediyor. Syngenta yüzde 20'lik pay ile birinci, Bayer yüzde 18 pay ile ikinci durumda. Basf yüzde 13, Dow AgroSciences yüzde 10, Monsanto yüzde 8, Dupont yüzde 6'lık pay ile bu ikilinin ardında sıralanıyorlar.

Peki, küresel tohum pazarı ne durumda?

Monsanto yüzde 26'lık pay ile başı çekiyor. Monsanto'yu Dupont (Pionner) yüzde 21, Sygenta yüzde 8, Limagrain yüzde 5, Dow AgoSciences yüzde 4, KWS yüzde 4, Bayer CropScience yüzde 3'lük* pay ile izliyor.

İşte dünya tohum pazarındaki sonuncu Bayer birinci sıradaki Monsanto'yu satın aldı.

BAYER İLAÇ VE TOHUM PAZARININ EN TEPESİNE ÇIKTI

Buraya kadar ki bölümü özetleyecek olursak Bayer bu satın almayla, basamakları hızla tırmandı. Dünya ilaç ve tohum pazarının en tepesine çıktı. Dünyanın tohum ve ilaç tekeli oldu."

MONSANTO AB'YE BAYER'LE GİRDİ!

Bu satın almanın GDO konusunda Türkiye için de büyük anlamı bulunduğunun altını çizen Aysu, Bayer'in bir Alman şirketi olduğunu ve Almanya'nın da Avrupa Birliği'nin lider devleti olduğunu anımsattı. GDO'lu tohum devi Monsanto'nun da bugüne kadar AB'ye girmekte zorlandığına dikkat çeken Aysu, kritik soruyu sorarak, “Bugüne kadar AB'ye girmekte zorlanan GDO'lu tohum devi Monsanto Bayer adı altında bu kadar zorlanacak mı? Bilemem. Bekleyip göreceğiz" dedi.

TÜRKİYE GDO TEHLİKESİNDEN KENDİSİNİ KORUYABİLECEK Mİ?

Türkiye'nin de AB ile her iki yanağı ile birlikte temasta olduğunu dile getiren Aysu, “anlayacağımız GDO tehlikesi Atlantik'i paranın hükmüyle kazasız belasız aştı. Avrupa'ya ulaştı. Aramızdaki Meriç nehri bizi korumaya yetecek mi? Göreceğiz" dedi.