Türkiye'de bazı kesimler GDO'lu üretimin Türkiye'de yapılması için el altında lobi faaliyeti yürütürken, bugün AB'den gelen bir haber dikkat çekti.

AB haber ve politika portalı olan euractiv.com'da yer alan habere göre, ABD, AB'nin GDO'ya karşı duruşundan rahatsız. Söz konusu haberde, Avrupa Komisyonu'nun, GDO ithalatına ilişkin yeni yasa tekliflerini Çarşamba günü açıkladığı hatırlatılarak, "Komisyon, kendisi onay verse dahi üye ülkelerin belirli GDO'lu ürünlerin ithalatını yasaklamasına izin veren bir sistem öngörüyor" denildi.

ABD'nin ise bu karardan aşırı derecede rahatsız olduğuna dikkat çekildi. Bu konuda da ABD Ticaret Temsilcisi Michael Froman'ın görüşlerine yer verildi. Buna göre Froman, 'Bugün açıklanan, AB'nin uluslararası yükümlülükleriyle bağdaşmasının zor göründüğü düzenleme teklifleri bizi hayal kırıklığına uğrattı' dedi.

AB'yi belli ürünler söz konusu olduğunda 28 farklı pazara ayırmanın ortak pazarı derinleştirme hedefiyle de çeliştiğini belirten Froman, 'ABD ve AB'nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı aracılığıyla daha fazla büyüme ve istihdam yaratmaya çalıştığı bir sırada bu tür, ticareti kısıtlayıcı eylemlerin teklif edilmesi yapıcı değil' şeklinde konuştu.

GDO'lu ürünler Amerika ve Asya kıtalarında yaygın bir şekilde yetiştirilmesine rağmen, Avrupa'da konuyla ilgili olarak hem siyasette, hem de kamuoyunda derin fikir ayrılıkları bulunuyor.
Komisyon, yıllar süren düğümü çözebilmek için daha önce GDO'lu ürünlerin yetiştirilmesine ilişkin kararı nihai olarak üye ülkelere bırakma yoluna gitmişti. Şimdi, ithalat konusunda da benzer bir çözüm öneriliyor. Öte yandan bir GDO'lu ürünün tek bir AB ülkesinde dahi serbest bırakılmasının, söz konusu ürünün ortak pazar aracılığıyla AB'nin tamamında serbest kalması anlamına geleceğine dikkat çekilerek, duyulan endişeye yer verildi.

AB'nin bu kararı aynı zamanda Türkiye'deki GDO taraftarlarına da ders niteliği taşıyor.