tarlasera Temmuz sayısında sektörün duayen isimlerinin görüşlerine başvurarak, tarımsal alanlardan şirketlere uzanan tarım sektörü sahasında en parlak kariyere ulaşmak için güncel yol haritası çiziyor.

Türkiye'deki 33 ziraat fakültesinden her yıl 4 bin civarında genç mezun oluyor. Birçoğu aldığı eğitime bağlı olarak tarımsal üretim, tarıma dayalı sanayi ve bunlarla bağlantılı iş alanlarında çalışırken, bir kısmı da tarımla ilgili kamu kuruluşlarında istihdam ediliyor. Ancak bazı alanlar var ki, geleceğin parlayan yıldızı olarak göze çarpıyor. tarlasera Temmuz sayısında ziraat mühendislerine etkili bir kariyer vadeden alanlara işaret ediyor. Sektörün duayen isimleri genç mühendisler için kılavuzluk yaparken, parlak bir kariyer sahibi olmanın kriterlerini de sıralıyor.

Gelecek modern ıslahta

Teknolojik ilerlemenin bir sonucu olarak özellikle bitki ve tohum ıslahı, biyoteknoloji ve mikrobiyoloji gibi alanlara yakın geleceğin kilit sektörleri olarak işaret ediliyor. Genta Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Batur, “Sayıları hızla artan yerli tohum firmaları ve Türkiye'nin tüm dünyada tohum firmaları için coğrafi ve ticari çekiciliği sonucu, çok sayıda yabancı yatırımcı Türkiye'de Ar-Ge istasyonu kurdu. Dolayısıyla bu firmaların olmazsa olmazı olan 'ıslahçı' ve ıslah destek bölümlerine gerekli 'uzman' istihdamı bir hayli önem kazandı" diyor. Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği Genel Sekreteri Dr. Müfit Engiz ise “Bitki besleme sektöründe mutlaka yeni keşifler olacak ve genetik mühendisliği bu alanın içine daha çok girecek. İnsanların bağışıklık sistemini güçlendiren, çevresel olumsuz etmenleri minimuma indiren ve hatta yok eden besinler için bitki tür ve çeşitlerini geliştirmek, bilgisayar biliminin desteğiyle 'biyoloji-genetik-kimya-matematik' bilimlerinin derinliklerine dayanıyor" diyor. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. F. Akın Olgun da “Hem üretim yapan firmalarda, hem de sertifika kuruluşlarında istihdam edilecek ziraat mühendisi sayısının giderek artacağını düşünüyorum. Tarımsal danışmanlık hizmetlerinin ve tarımsal yayın hizmetlerinin yürütülmesinde serbest tarım danışmanlarına da büyük istihdam alanı açılacak" diye ekliyor.

Ziraat mühendisleri beklentileri karşılamalı

Tüm uzman isimlerin birlikte üzerinde durdukları bir nokta daha var. O da, bu alanlarda bir kariyere sahip olmak isteyen gençlerin bazı niteliklere sahip olması gerektiği. Yavuz Batur, “İngilizce ve bölge dillerinden bir veya birkaç tane bilenler tüm Ortadoğu ve Batı Asya ülkelerini Türkiye'den yönetmekte olan küresel şirketlerde çok rahat istihdam olanağı bulacaklardır" diyor. Dr. Müfit Engiz ise “Ziraat mühendisi adaylarının kendi ilgi alanlarına ve ideallerine uygun bir bölümü tercih etmeleri çok önemli. Ancak işin en başında, ciddi bir Ar-Ge elemanı mı, sahada üretim mühendisi mi, ürün satış elemanı mı yoksa bunları planlayan yönetici adayı mı olacaklarına karar vermeleri gerekiyor" diye vurguluyor. Prof. Dr. Akın Olgun da “Bilim ve teknolojide çağdaş gelişmeleri takip etmeleri, Türkiye başta olmak üzere dünya tarımının öncelikli gereksinimlerini dikkate alarak, bilimsel araştırma ve geliştirme projeleri gerçekleştirmeleri gerekiyor. İyi bir mesleki eğitimin yanı sıra sosyal-kültürel-sanatsal ve sportif yönden de gelişimlerini sağlamaları da onları hayatları boyunca daha ileriye taşıyacaktır" diye ekliyor.

Ziraat mühendisliği geçmişte çok rağbet görmemesine rağmen, bugün tüm dünyada fırsatlar yaratan bir meslek haline gelmeye başladı. Bitki ve tohum ıslahı, biyoteknoloji ve mikrobiyoloji gibi alanlara yakın geleceğin kilit sektörleri olarak işaret ediliyor. Ziraat öğrencilerininse başarılı bir kariyer için öncelikle hangi alanda ilerlemek istediklerine karar vermeleri, ardından da hem mesleki hem de sosyal yönden kendilerini geliştirmeleri gerekiyor.