Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi ev sahipliğinde organize edilen çalıştayda, dünyada ve Türkiye'de tarımın geleceği ve bu sektörde çalışanlarda görülen hastalıklara ilişkin bilgilendirme yapılıyor.

Çalıştayın açılışı, Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynep Şimşek, BM Nüfus Fonu Temsilcisi Dr. Gökhan Yıldırımkaya, Harran Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ercan Yeni, Şanlıurfa Vali Yardımcılarından Aylin Kırcı Duman'ın konuşmaları ile başladı.

Çalıştaya, 24 üniversite, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Şanlıurfa Valiliği, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü, Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, İzmir Veteriner Hekimleri Odası, Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği olmak üzere kurum ve kuruluşlardan akademisyenler, yöneticiler ve uzmanlar katılıyor.

Çalıştay kapsamında 3 konferans verilecek. İlk konferans Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Mermut tarafından dünyada ve ülkemizde tarım sektörünün geleceği; 2. konferans Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Engin Tutkun tarafından tarımda çalışanlarda görülen hastalıklar, 3. konferans ise Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Mete Köksal tarafından tarım çalışanları açısından teratojenler, konularında olacak.

Konferansların ardından 11 çalışma grubu 11 konu üzerinde çalışacak. Çalışma konuları: 1-Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı açısından tarım sektörü; 2-Tarım alanlarında minimum sağlık ve güvenlik standartları, 3-Tarım sektöründe meslek hastalıkları ve bildirimi, 4- Büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvancılık faaliyetleri açısından iş sağlığı ve güvenliği, 5- Tarım makineleri açısından iş sağlığı ve güvenliği, 6-Tarımsal üretimde kullanılan kimyasallar açısından iş sağlığı ve güvenliği, 7-Tarımsal tozlar ve diğer tanecikli maddeler açısından iş sağlığı ve güvenliği, 8-Tarım kesiminde sosyal güvenlik uygulamaları ve iş güvencesi, 9- Tarım çalışanlarının sağlığı ve güvenliğine yönelik hizmetlerin sunumu, 10- Tarımda iş sağlığı ve güvenliği verisini toplama- izleme - değerlendirme sistemi, 11- Tarım sektöründe çalışanların mesleki nitelikleri ve mesleki yeterlilik belgesi

Çalışma gruplarına alanında uzman kişiler katılacak olup, sonuçlarının bu alanda yapılacak çalışmalara yol göstereceği beklenmektedir.

Çalışma grupları 4 oturumda tartışmalarını yürütecek olup, 17 Nisan öğleden sonra sunumlarını yapacaklar. Çalıştay sonuçları ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilecek.