Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde Türkiye'de tarım öğretiminin başlamasının 169'uncu yılı düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı. 12 Ocak'ta fakültenin konferans salonunda düzenlenen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Kudret Saylam, dekanlar, müdürler, daire amirleri, il genelinde tarım sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların temsilcileri, Kırşehir Kent Konseyi Başkanı Tahsin Üçgül, öğretim elemanları, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Ziraat Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Ezgi Ekici, Ziraat Fakültesi’ne ilişkin bilgi vererek fakültede görmüş oldukları eğitimin üst seviyede olduğunu ifade etti. Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ahmet Şahin, konuşmasında 3 profesör, 4 doçent, 28 yardımcı doçent, 9 araştırma görevlisi 1 veteriner ve 8 idari personel ile çalışmalarına devam ettiklerini Ziraat Fakültesinde 387 öğrenciyi ziraat mühendisi olma yolunda yetiştirdiklerini belirterek öğrencilerin zirai uygulamaları ile ilgili slayt gösterisi sundu.

Rektör Prof. Dr. Kudret Saylam, 10 Ocak 1846 yılında başlayan tarımsal öğretimin günümüze kadar geçirmiş olduğu gelişim hakkında bilgiler verdiği konuşmasında “Ziraat Mühendisleri, tarımsal üretimi artırmak amacıyla bilimsel bilgiyi kullanarak üretim süreçlerini düzenleyen ve denetleyen, doğal kaynakları insanlara yararlı hale getirmek için gerekli çalışmaları yapan, tarımın planlanması, projelenmesi ve yönlendirilmesinde sorumluluk sahibi olan, hammaddeleri insanlara yararlı hale getirmek için çalışmalar yapan teknik elemanlardır” dedi.

KENDİNİ İYİ YETİŞTİRENLER İSTİHDAM SORUNU YAŞAMAZ

Ziraat Fakültesindeki derslerin özel sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilecek özelliğe sahip olması ve sadece teorik olmaması, ziraat eğitimi ile ilgili oturmuş bir eğitimin olması gerektiğini vurgulayan Rektör Saylam, “Kendini iyi yetiştiren, bilgiyle donanımlı Ziraat Mühendislerimizin istihdam gibi bir sorunu bulunmamaktadır. Ziraat Mühendisliği stratejik öneme sahip olan geleceğin mesleğidir. İnsanlar yaşadığı müddetçe hem beslenme hem giyim gibi ihtiyaçları olacak ve bu ihtiyaçların karşılanmasında insan beslenmesi ne kadar vazgeçilmezse Ziraat Mühendisliği mesleği de insanlık için aynı derecede vazgeçilmezdir” diye ifade etti.

Rektör Prof. Dr. Kudret Saylam, tarımsal potansiyeli yüksek olan Kırşehir’in tarımsal anlamda Ziraat Fakültesine önemli görevler yüklediğinin bilincinde olduklarını belirterek Kırşehir’in tarımsal aktörleri olan kamu ve özel kuruluşlar ile yakın işbirliği içerisinde olduklarını belirtti ve “Kalıcı bir Araştırma ve Uygulama Çiftliği kurmayı hedefliyoruz. Ziraat Fakültesini daha iyi bir konuma getirmek için çalışıyoruz" dedi.