72 ülkeden 1.674 firmanın katılım sağladığı ve 30.000'i aşkın ziyaretçinin akınına uğrayan fuar süresince üzüm, kiraz, mandalina, limon gibi ürünlerin tanıtımının yapıldığını belirten Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Göksel, Rusya'nın ülkemiz yaş meyve sebze sektörü için en büyük pazar olduğunu, ülkede yaşanan ekonomik krizin fuarda etkisinin hissedildiğini ve geçen yıllara göre ziyaretçi sayısında azalma olduğunu ama buna rağmen önümüzdeki sezondan umutlu olduklarını belirtti.

Özellikle yaş üzüm ve kirazın Ege Bölgesi'nde yetişen ürünler olduğunu ve ihraç edilen ürünlerin büyük çoğunluğunun bölgemizde üretildiğini fuar süresince Ege İhracatçı Birlikleri standına gelen ziyaretçilere aktardıklarını anlatan Göksel, ayrıca Ege Bölgemize has bir ürün olan satsuma cinsi mandarinin de zaten bilinmekte olan popülaritesini biraz daha yaymak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti.

Yeni pazarlar kazanmak kadar mevcut pazarlardaki konumu güçlendirmek de önemli

Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar ise, ihracatta yeni pazarlar bulmanın önemi kadar mevcut pazarları korumanın da önemli olduğunu, bu kapsamda Rusya pazarının 2023 İhracat hedeflerine ulaşmak için Rusya Federasyonu'nda ürünlerimizin sürekli boy göstermesi için çalışmaların devam etmesi gerektiğini belirtti.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında Almanya'dan sonra ikinci sırada yer alan Rusya'ya 2012 yılında 49.5 milyon dolar olan yaş meyve sebze ihracatımız, 2013 yılında 55.3 milyon dolara çıkarken, 2014 yılında Rusya'da yaşanan ekonomik kriz sonrasında ihracatımız 27.6 milyon dolara geriledi. 2015 yılının geri kalan diliminde ise ihracatımız 18.3 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Ege Bölgesi'nden Rusya'ya yaş meyve sebze ihracatında ilk sırayı 7.3 milyon dolarlık tutarla domates alırken, ikinci sırada 3.3 milyon dolar ile çekirdeksiz sultani sofralık üzüm yer aldı. Kiraz ihracatı 2.7 milyon dolar ile üçüncü oldu.

Fuar süresince Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'ni Başkan Yardımcıları Ahmet Göksel ile Hasan Yılmaz, Yönetim Kurulu Üyeleri Erdinç İnan Yılmaz, Alkan Çelik ve Süleyman Ünlü ile Ege İhracatçı Birlikleri uzmanı Gökay Çelikli temsil etti.