Aşkabat Sergi Köşkü'nde, 1900 metrekare kapalı alanda 93 Türk firmasının katılımıyla düzenlenen ve açılışını Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Şamuhammet Durdulyyew'in yaptığı Türkmenistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı, Türk firmalarının Türkmenistan pazarına girişinde anahtar görevi üstleniyor.

10-12 Şubat 2016 tarihleri arasında düzenlenen ve dünyanın en büyük organik ürünler fuarı olarak kabul edilen Biofach Organik Ürünler Fuarı'nda ZZTK, organik Türk zeytinyağı tadımı gerçekleştirirken, Türkmenistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nda zeytin ve zeytinyağı tadımı gerçekleştirildi.

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi olarak bu yıl Türkmenistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı'na ikinci kez katıldıklarını belirten ZZTK Yönetim Kurulu Başkanı M. Kadri Gündeş, fuarda ZZTK standına gösterilen ilgiden memnun kaldıklarını söyledi.

Almanya'nın sofralık zeytin ihracatında en büyük ihraç pazarları olduğunu anlatan Gündeş, Avrupa Birliği'nden kota alındığı takdirde zeytinyağı ihracatında da Almanya'nın güçlü bir pazar haline geleceğine inandıklarını ifade etti. Gündeş, "Avrupa Birliği'nden ilk aşamada en azından AB'de yaşayan 5 milyonu aşkın Türk vatandaşımızın kendi ülkelerinin zeytinyağına erişebilecekleri miktarda kota istiyoruz. Bu konuda Ekonomi Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmaların kısa sürede sonuç vermesini umuyoruz" dedi.

Türkmenistan'da zeytinyağı tüketimi sınırlı

Türkmenistan'da zeytin ve zeytinyağı tüketiminin sınırlı olduğuna işaret eden Gündeş, "Türkmenler fiyatı uygun olduğu için genel olarak sıvı pamuk yağı ve kuyruk yağı tüketiyorlar. Zeytin ve zeytinyağı kullanımı ise, gerek yeterince tanınmamasından gerekse damak tadından ve fiyatının yüksekliğinden salatalarla sınırlı kalmış durumda. Yürüteceğimiz tanıtım çalışmaları sonrasında ihracatımızın artmasını bekliyoruz. Türkmenistan'ın en büyük alışveriş merkezi Türkler tarafından işletiliyor. Bu AVM'nin raflarında ülkemiz zeytin ve zeytinyağı yer alıyor" diye konuştu.

Özellikle gelir seviyesi yüksek olan kesimlere ulaşmak adına bu ülkede yoğun bir zeytin ve zeytinyağı ürünleri tanıtımı yapılması gerektiğine işaret eden Gündeş görüşlerini şöyle tamamladı; "Raflarda sürekli ürün bulundurulmalı ve Türk markaları Türkmenistan'da bulacakları ortaklıklar aracılığıyla pazara girmeli. Türkiye, son 15 yılda zeytin ağacı varlığını 90 milyondan 170 milyona çıkardı. Önümüzdeki süreçte Türkiye'nin sofralık zeytin ve zeytinyağı rekoltesinde oluşacak artışı katma değere dönüştürmek için alternatif pazarlar çok önem kazanacak. Türkmenistan üzerinden Türki Cumhuriyetlere de açılabiliriz."

Türkiye, 2014 yılında Türkmenistan'a 905 bin dolarlık sofralık zeytin ihraç ederken, zeytinyağı ihracatı 220 bin dolar olmuştu. 2015 yılında ise, sofralık zeytin ihracatı 1 milyon 9 bin dolara çıkarken, zeytinyağı ihracatı 129 bin dolarda kaldı. Türkmenistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nda ZZTK adına EİB Sektörel Tanıtım Grupları Şefi Gökçe Tol görev yaptı.

Türkmenistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nda ZZTK'nın standını Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Şamuhammet Durdulyyew, Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Mustafa Kapucu, TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu ziyaret etti.