Kasım ayında üç ülkeyi kapsayan tanıtım atağına, 15-17 Kasım tarihleri arasında Türkiye'nin zeytinyağı ihracatında lider ülke konumundaki Amerika Birleşik Devletleri'nin Şikago şehrinde düzenlenen Private Label Manufacturers Association Fuarı ile başlayan ZZTK, 17-20 Kasım 2015 tarihleri arasında ise; S.Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen Foodex Saudi 2015 Fuarı'na iştirak ederek Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımına imza atmıştı.

Dünya'nın en önemli bağcılık ve zeytinyağı üretim merkezlerinden biri olan Fransa'nın Montpellier şehrinde 24-26 Kasım 2015 tarihlerinde 27.si düzenlenen SİTEVİ 2015, Uluslararası Bağcılık, Şarapçılık, Zeytin, Meyve-Sebze Yetiştiriciliği Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı'na info stand ile katılan ZZTK, Türk zeytin ve zeytinyağı tanıtımını bu fuarda ilk kez gerçekleştirdi.


Türkiye'nin zeytinyağı ihracatında Avrupa Birliği ile kota sorunu olduğu için AB üyesi ülkelere ihracatın sınırlı kaldığını belirten M. Kadri Gündeş, "AB ülkelerinde sayıları 5 milyona yaklaşan sayıda Türk yaşıyor. Bu insanlarımızın kendi ülkeleri menşeli zeytinyağı tüketme hakları olduğunu düşünüyoruz. Bu çerçevede, AB'den ilk etapta 10 bin ton, 2023 yılı sonrasında ise 50 bin ton kota talebimiz var. AB'nden kota alınabildiği takdirde zeytinyağı sektörü olarak güçlü bir pazara sahip olacağız." diye konuştu.

Kota sorunu çözülürse zeytinyağı ihracatımız yüzde 50 artar

Avrupa Birliği'nden zeytinyağı ihracatımız için kota almak için Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ile birlikte girişimlerini sürdürdüklerini anlatan Gündeş, “Zeytin ve zeytinyağını en fazla tüketen Avrupa Birliği üyesi ülkeler. Türkiye'nin sofralık zeytin ihracatının yüzde 55'i AB üyesi ülkelere yapılıyor. AB ülkelerine, 2014/15 sezonunda 38 bin 326 ton sofralık zeytin karşılığı 66 milyon 403 bin dolar ihracat yaptık. AB ile zeytinyağında kota sorunumuz çözüldüğü takdirde benzer bir tablo zeytinyağında da ortaya çıkabilir. Avrupa Birliği, Zeytinyağı ihracatımızı en az yüzde 50 arttırabilecek büyük bir pazar" diye konuştu.


SİTEVİ 2015, Uluslararası Bağcılık, Şarapçılık, Zeytin, Meyve-Sebze Yetiştiriciliği Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı 2 senede 1 gerçekleştiriliyor. ZZTK, fuara bu yıl ilk kez katıldı. Fuara, İspanya, İtalya, Portekiz, Fas, Tunus ve İsrail Milli katılım organizasyonu ile iştirak ederken, 50'den fazla ülkeden ağırlıklı olarak İspanya, İtalya, İsviçre, Almanya ve Portekiz'den 54.000 ziyaretçi yer aldı. Fuarda 25 farklı ülkeden 1000 den fazla katılımcı firma stant açtı.

Fuarın odak ülkeleri olarak belirlenen Akdeniz ülkelerine ayrı bir holde özel bir tadım alanı ayrılırken bu alanda Tunus, Yunanistan, İtalya Portekiz gibi ülkelerle birlikte Türkiye'yi temsilen Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi yer aldı. Fuar boyunca bu alanda zeytin ve zeytinyağı tadım aktiviteleri gerçekleştirildi. ZZTK standını ziyaret edenlere Türk zeytin ve zeytinyağı hakkında tanıtıcı broşürler ve promosyon malzemeleri dağıtıldı.