Türk su ürünleri sektörü Amerika Birleşik Devletleri pazarında yakaladığı başarıyı Kanada pazarıyla taçlandırmak istiyor. Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG) Kanada'nın Toronto şehrinde düzenlenen SIAL Canada Fuarı'na katılarak Türk su ürünlerinin tanıtımını yaptı. 2014 yılında Türk su ürünleri sektörü Kanada'ya ihracatını yüzde 72 arttırma başarısı gösterdi.

Türk levreğinin ve çipurasının tadımının yapıldığı ve Kanadalıların beğenisine sunulduğu SIAL Canada Fuarı, 28-30 Nisan 2015 tarihleri arasında açık kaldı. Bu yıl 15.defa düzenlenen SIAL Canada fuarına STG, 27 metrekarelik info stand ile katılım sağlarken, 46 ülkeden 831 katılımcı ve 2 binin üzerinde ziyaretçi yer aldı. Fuarda Türkiye'den gıda sektöründe toplam 4 firma ve 3 tanıtım grubu katılımcı olarak yer aldı.

Fuar süresince tanıtımı yapılan Türk su ürünlerinin büyük beğeni gördüğünü belirten Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, Kuzey Amerika Pazarı'nın Türk su ürünleri sektörü için çok önemli bir pazar olduğunu Amerika pazarında yakaladıkları başarıyı, Kanada pazarına yaymayı amaçladıklarını, 2014 yılında elde ettikleri yüzde 72 ihracat artış hızının doğru yolda olduklarını gösterdiğini, ABD'den sonra Kanada'ya olan ihracatın da önümüzdeki dönemde hızlı bir şekilde artış trendine gireceğini belirtti.

Tüketiciler tarafından çok iyi bilinen levrek ve çipuranın şu an için Kanada'nın Toronto ve Montreal şehirlerine ihracatın gerçekleştiğini ifade eden Sinan Kızıltan, Türkiye'den direkt uçuşların artmasının ihracatın önünü daha da açacağını kaydetti. Kızıltan, “ABD ve Kanada pazarında tüketim bilinci üst seviyede. Kültür balıkçılığı kontrollü ve sağlıklı üretilen, protein kaynağı olduğu için ABD ve Kanada'da büyük talep görüyor. Kanada'ya ihracatımız 2014 yılında, 2013 yılına göre yüzde 72 artış gösterdi. İhracat rakamlarımız önümüzdeki yıllarda daha da artacak” şeklinde konuştu.

Su Ürünleri Tanıtım Grubu adına SIAL Kanada Fuarı'nda Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Atakan Demir, Ege İhracatçı Birlikleri Tarım Ürünleri Şube Müdürü Tahir Kanlıkuyu ve Uzman Gökay Çelikli yer aldı.

Kanada'ya su ürünleri ihracatı

Yıl

Miktar (KG)

Dolar

2013

113.156

544.150

2014

116.067

936.151