Tire Kaymakamlığı, Tire Gıda tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Tire Ziraat Odası işbirliği ile düzenlenen, "1. Tire Ot Festivali"ne ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Festivale, İzmir Vali Yardımcısı Erol Türkmen, Tire Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, Tire Belediye Başkan Yardımcısı Mengü Önler, Tire İlçe Emniyet Müdürü Engin Tetik, Tire İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mutlu Tıraş, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Festivalde konuşan İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, tüm Türkiye'nin Ege'nin muhteşem otlarını çok iyi bildiğini belirterek, bu bölgede 50'nin üzerinde ot çeşidinin olduğunu söyledi. Egenin hem kültürel hem de tarımsal zenginliği olan bu çok değerli bitkilerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüğü tarafından üretimlerinin teşvik edildiğini vurgulayan Güldal; "Bu önemli otların gen kaynakları olarak da korunması için elimizden geleni yapıyoruz. Ama gerek yerli tohumlarımızın gerek bu tıbbi aromatik bitkilerimizin ve geleneksel otlarımızın korunması bir yana bir de bilinmesi lazım. Bu ve bunun gibi etkinliklerle bu eksikliğin giderilmesi sağlanıyor” diye konuştu.

2017 Yılında En Çok Destekleme Tire'ye

Artık insanların otla beslenme alışkanlığının arttığı dönemlerde olduğumuzu söyleyen Güldal, sözlerine şöyle devam etti: "Bizler bu etkinlikleri daha fazla yapmak ve bu doğadaki şifa kaynaklarını, bu eşsiz lezzetleri insanlara tanıtmak zorundayız. Bakanlık olarak bazı bitkilerimizi, otlarımızı gıda sanayinin kullanımına sunmak üzere %50 hibe destekli projelerimiz var. Tire bu noktada çok önemli bir ilçemiz çünkü 2017 yılında en çok projeyi Tire ilçesi sundu ve destekleme almaya hak kazandı. Yani bir projede 2 milyonluk bir yatırıma karşılık 1 milyon TL gibi bir hibe desteği söz konusudur."

Festivalde ayrıca, yerel sanatçı emekli müzik öğretmeni Muammer Çalışkan Tire Türkülerinden oluşan bir konser sundu.

Kaynak: İzmir Tarım İl Müdürlüğü