Üç gün sürecek olan Tarım Kongresi'nin açılış konuşması Toç Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya tarafından yapıldı. Genel Başkan Kaya konuşmasında Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olmalarının sorumluluğuyla sadece üyelerinin değil hizmet kolunun yetkili sendikası olarak tarımsal sorunlarında Toç Bir-Sen'in sorunu olduğunu belirtti.

TARIMSAL SORUNLAR TOÇ BİR-SEN'İN DE SORUNUDUR

Kaya; “Toç Bir-Sen olarak tarım sektörümüzün dününün, bugünün ve yarınının analitik bir biçimde değerlendirilip, tarım sektörümüze, üreticimize, çiftçimize, köylümüze, yetmiş sekiz milyon aziz milletimize olan sorumluluğumuzun gereğini yerine getirmek için bugün buradayız" dedi.

Kaya konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tarım sektörümüze iki yönlü bakabiliriz. Birincisi birim maliyetimiz yüksektir, ikincisi de petrolden sonra en çok döviz ödediğimiz ürünler tarım ürünlerimizdir. Oysaki tarım ürünlerimizin yetişmesi için Edirne'den Kars'a kadar fevkalade geniş bir iklim kuşağına sahibiz. Ülke olarak, millet olarak, sektör olarak çok stratejik üstünlüklerimiz var bunları görmemiz gerekiyor.

PETROLÜMÜZ YOK AMA!

Evet petrolümüz yok, döviz ödüyoruz ama iyi bir planlamayla, rasyonel politikalarla sektörümüzü bu maliyetten kurtarabiliriz. Aynen Avrupa Birliği'nin ortak tarım politikasının temel amacı olan sektördeki insanın, üreticinin, çiftçinin, köylünün refah düzeyini yükseltmek için kırsal kalkınmada dahil olmak üzere ülke olarak millet olarak bu sorunları çözebilecek irademiz, aklımız, birikimimiz, tecrübemiz ve en önemlisi insan kaynağımız mevcut.

O zaman biz Toç Bir-Sen olarak bu konuda karar alacak, politika üretecek insanlara diyoruz ki 'korkmayın, biz Toç Bir-Sen ailesi olarak bütün gücümüzle desteğe varız, hayra gidecek her adımı sonuna kadar alkışlarız, destekleriz. Bugüne kadar hiç şahıs merkezli bakmadık, hep hak merkezli, hedef merkezli baktık. Bundan sonrada bu kararlılığımızı aynen devam ettireceğiz."

“KONGREMİZ SEKTÖRÜMÜZ İÇİN DE SENDİKAMIZ İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİ"

Üç gün boyunca 38 akademisyen tarafından 7 ayrı oturumda tarımın sektörünün tüm yönleriyle masaya yatırılacağını kaydeden Kaya “Kongremiz sektörümüz için olduğu kadar sendikamız için de son derece önemlidir. 81 ilimizden gelen teşkilat mensuplarımız burada. Çünkü bu kongre aynı zamanda çok iyi bir hizmet içi eğitimdir. O nedenle burada konuşulacak, tartışılacak, müzakere edilecek konular hem akademik açıdan hem de uygulama açısından çok önemli" dedi.

Kaya konuşmasını “Kongremize görüşleriyle, öneriyle, eleştirileriyle katkı sunacak akademisyenlerimize ve katılımcılarımıza en derin saygılarımı ve sevgilerimi sunuyor, kongremizin tarım sektörümüze, milletimize, ülkemize ve bakanlığımıza hayırlı olmasını diliyorum" diyerek sonlandırdı.

"UZAYA HER GÜN DOLMUŞ SEFERİ YAPILSA, TARIMIN ÖNEMİ AZALMAZ"

Kongre Akademi Genel Koordinatörü Seyit Mehmet Şen de 3 gün sürecek kongrede, bahçe bitkileri, hayvansal üretim, tarla ziraatı, su ürünleri, gıda, toprak ve ekonomi konularında oturumlar düzenleneceği bilgisini verdi.

Türkiye'nin en demokratik ülkelerin başında geldiğini ifade eden Şen, "Biz imparatorluk değil, cihan devleti sahibiyiz. Bu özelliğimizi ancak çalıştıkça, bilgiyi ürettikçe koruyabiliriz. Uzaya her gün dolmuş seferi yapılsa, tarımın önemi azalmaz, artar" değerlendirmesinde bulundu.

"İSLAM ALEMİ HELAL GIDA BULMAKTA ZORLANIYOR"

GİMDES (Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği) Genel Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer, derneklerinin "helal rızık", "hakça kazanç", "temiz üretim", "sağlıklı beslenme ve yaşama" ilkelerini esas alarak kurulduğunu dile getirdi.

Bugüne kadar 450 firmanın 10 bin çeşit ürününe GİMDES Helal Sertifikası verildiğini belirten Büyüközer, dünyada helal ürün ve hizmet talebinin ancak yüzde 14'ünü karşılayabildiklerini söyledi.

Büyüközer, İslam aleminin helal gıda bulmakta zorlandığına işaret ederek, “Tüm kalitelerin üzerinde mükemmel bir kaliteyi tarif etmek istiyorsanız, helal sertifikalı ürünleri rahatlıkla seçebilirsiniz" dedi.

2023-2071 Vizyonuyla Toç Bir-Sen Tarım Kongresine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, Bakanlık Bürokratları, Tarım İl Müdürleri, Bem Bir-Sen Genel Başkan Yardımcıları Medeni Sevinç ve Gürkan Alper, Toç Bir- Sen Şube Başkanları ile yönetim kurulu üyeleri ve davetliler katıldı.