Müge Çevik ve İbrahim Bağcı imzasıyla yayınlanan röportajda dikkat çeken başlıklar şöyle…

Yeni teknoloji ve ürünlerin buluşma yeri Tarım Fuarları

Ülkemizde tarım alanında önemli adımlar atılmaya davam ederken, sektörün tüm aktörlerini buluşturan tarım farları da gelişmesini sürdürüyor. Tarım sektörünün tüm tarafları bu fuarlar yoluyla bilgi alışverişi, ticari alışveriş, işbirliği, pazar büyütme ve geleceğe yönelik ticari ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesi konusunda bir araya geliyor. Söz konusu fuarlara Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına katılımı koordine eden Yayın ve Tanıtım Hizmetleri Daire Başkanı Sürur Kır TÜRKTARIM'a tarım fuarlarının bugünü ve yarını üzerine görüşlerini aktardı.

TARIM FUARLARININ SEKTÖRE FAYDALARI NELERDİR?

Tarım fuarları ziyaretçilerin yeni teknoloji ve ürünlerle buluştuğu yerlerdir. Türkiye'de yıllık ortalama 60 tarım fuarı yapılıyor. Fuarlar bilgiyi ziyarçiye ulaştırmanın bir yolu. Bu anlamda da satışa dönük pazarlamanın da bir parçası. Bu çerçevede firmalar ve kuruluşlar güncel bilgileri ve ürünleri fuarlar yoluyla sektöre ne kadar yansıtabilirse o kadar hızlı bir ticari döngü oluşuyor.

ÖNEMLİ OLAN NİTELİKLİ FUAR SAYISI

TARIM FUARLARINDA SEKTÖR TEMSİLCİLERİ MÜŞTERİLERİYLE YETERİNCE BULUŞABİLİYORLAR MI?

Tarım fuarlarının sayısı günden güne artıyor. Fuarlar eskiden belli merkezlerde yapılırken şimdi artık ilçelerde bile fuarlar yapılıyor; bu da talebin bir göstergesi. Fakat burada önemli olan fuar sayısı değil, nitelikli fuar sayısı. Fuar şirketleri de ziyaretçileri fuarlara taşımak anlamında ellerinden geleni yapıyorlar. Ulaşım masraflarını karşılıyor, ziraat odası gibi yapıları örgütlemeye çalışıyorlar. İl ve ilçe tarım müdürlükleri de bu anlamda destek veriyorlar. Böylece ulaşım ve etkileşimi maksimum düzeye taşımaya çalışıyorlar. Ama bir fuar kendisini güncelleyemiyorsa, yenileyemiyorsa bir sonraki fuarda fuarın ziyaretçi sayısına ister istemez yansıyor.

SİZCE TÜRKİYE'DEKİ ÜRETİCİLER, ÇİFTİLER TARIM FUARLARINA KATILIMIN ÖNEMİNE İLİŞKİN YETERİNCE BİLGİ SAHİBİ Mİ?

Türkiye'de çiftçiler günden güne daha da bilinçleniyor. Gerek eğitim düzeyinin artmasıyla gerekse internet gibi olanaklarla karşılaştığı bir ürünü o fuarda görmek istiyor. Göremediği takdirde yeni arayışlara giden üreticiler var artık. Katılımcı firmalar 'biz fuara promosyon için gelen ziyaretçi istemiyoruz' diyorlar. Bu oran da günden güne azalıyor. Yani artık fuara gelen ziyaretçi bilgi almak üzere, örneğin geliştirilen bir çeşit varsa bunun özellikleriyle ilgili uzmanlarla görüşmek üzere geliyor.

ÜLKEMİZİN AÇIK ARA ÖNDE OLDUĞU FUARLAR VAR

YURT DIŞINDA DÜZENLENEN TARIM FUARLARI İLE TÜRKİYE'DE DÜZENLENEN TARIM FUARLARINI DEĞERLENDİRİRSEK ÜLKEMİZ HANGİ AŞAMADA?

Bakanlığımız uluslar arası fuarlar kapsamında ilk defa 2015 yılında Almanya'nın Hannover kentinde düzenlenen Agritechnica Fuarı'na kurumsal olarak katıldı. Bu fuara Türkiye'den 110 firma katıldı. Bu ciddi bir rakam ve bu rakamla Türkiye ilk üçte yer almıştı. Ama fuar niteliği açısından bakacak olursak, tabiî ki ülkemizde düzenlenen fuarlardaki nitelik farkları gibi ülkelerin düzenlediği fuarlar arasında da nitelik farkı var. Ama şu bir gerçek, gerçekten inovasyonu, yeni teknolojiyi önemseyen fuarlar ziyaretçi trafiği açısından açık ara önde gidiyor.

Türkiye'deki uluslar arası fuarlarla yurt dışında katıldığımız ülkelerle yapılan fuarları karşılaştırdığımızda, ülkemizin açık ara önde olduğu fuarlar var.

Yurt dışındaki fuarlarda devasa makineleri görüp bu makineleri Türkiye'de düzenlenen fuarlarda görmeyince bunu fuar niteliği açısından kıyaslamak doğru olmaz. Arazi yapısı işletme büyüklükleri, hedef kitle gibi birçok faktör var bunu etkileyen.

Türkiye'deki uluslar arası fuarlarla yurt dışında katıldığımız ülkelerde yapılan fuarları karşılaştırdığımızda, ülkemizin açık ara önde olduğu fuarlar var. Örneğin Konya'daki Tarım Fuarı Avrupa'da ilk beşte. Her ülkenin hitap ettiği coğrafyalar ve Pazar farklı. Ama uluslar arası nitelik derseniz, uluslar arası nitelikte iştah kabartan, gelecek vaat eden fuarlarımız da var.

TARIMSAL ÜRETİMİ DOĞRUDAN ETKİLİYOR

TARIM FUARLARININ TARIMSAL ÜRETİME YANSIMASI NE ŞEKİLDEDİR?

Fuarlarda sunulan gerek bitkisel ve hayvansal üretimle ilgili çeşitler, gerekse makineler ziyaretçiler tarafından bilinçli bir şekilde incelenirse mutlaka verimliliğe yansıması olacaktır. Örneğin çiftçimizin tarlasını, kendi kullanmış olduğu alet ve ekipmanlarla iki haftada hasat ediyordur. Ama fuarda gördüğü ve edindiği ve bir haftada hasadını yapabileceği bir makine ile ürününü daha kısa sürede pazara sürebiliyor. Bu da doğal olarak tarımsal üretime doğrudan etki etmiş oluyor.

TARIM FUARLARINA GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞINI TEMSİLEN EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI OLARAK KATILIYORSUNUZ. BAKANLIĞIN FUARLARA KATILIMDAKİ AMAÇLARI NELERDİR?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hitap ettiği kitle itibariyle Türkiye'de adeta tüketicisi ve üreticisiyle herkese dokunuyor. Fuarlar da bir pazarlama mecrası olması münasebetiyle hem fuara katılan firmalar hem de ziyaretçiler Bakanlığı orada görmek istiyor. Daha önce Bakanlığımız fuarlara küçük portatif stantlarla katılıyor ve burada 'görünme' görevini tam olarak yapamıyordu. Ayrıca Bakanlığın birimleri de fuar alanının farklı yerlerine konumlanıyor, dışarıdan bakıldığında 'Bakanlık burada' hissi alınamıyordu. Bakanlık olarak güven veren ve güçlü bir konumda olmalısınız. Bunun görüntüsünü verebilmek adına bu dağınık yapı verimli olmuyordu.

Şimdi ise fuarı gezen bir ziyaretçi burada gördüğü bir makine ile ilgili bakanlığın destek verip vermediğini anında öğrenebiliyor. Ya da yeni geliştirilen bir ürün çeşidi ile ilgili istediği bilgiyi Bakanlığın ilgili kuruluşlarından anında alabiliyor. Ayrıca katıldığımız fuarlarda Bakanlık faaliyetlerinin yeterli düzeyde tanıtılması için maksimum düzeyde çaba sarf ediliyor.

BİR KAMU KURUMUNUN FUARDA YER ALMASININ FAYDALARI NELERDİR?

Farklı ülkelerde bu konuda farklı yaklaşımlar var. Örneğin Almanya'daki tarım fuarlarında resmi kurumlar çok da görünür değil. Bazı ülkelerde Tarım Bakanlığının, çiftçi örgütlerinin fonksiyonu farklı, bizim ülkemizde farklı. Bizim ülkemizde Bakanlığımız önemli bir rol üstleniyor. Ülkemizde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının dokunmadığı hem çiftçi anlamında hem de sanayi anlamında üretici yok. Fuarlara binlerce ziyaretçi geliyor. Bir kamu kuruluşu olarak katılmadığınız zaman o binlerce ziyaretçi üzerinde gerek devletin verdiği destekleri anlatma fırsatını, gerekse kendini orada pozitif konumlandırma fırsatını geri tepmiş olursunuz.


Tarım alanındaki son teknolojileri ve yeni gelişmeleri sektörün tüm aktörleriyle buluşturan tarım fuarlarının en önemli ayaklarından birisi hiç şüphesiz bu fuarların düzenleyicileri yani fuar şirketleri. Fuarları organize edip, katılımcıların fuarlardan en iyi şekilde faydalanmalarını amaçlayan şirket temsilcilerinin de görüşlerine başvuruldu. Bu amaçla TÜYAP Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal ve DLG Fuarcılık Genel Müdürü Onur Kiraz ile bir söyleşi yapıldı.

TÜRKİYE'DE FUARCILIĞIN TARİHİ İLE İLGİLİ KISA BİR BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

Türkiye'de fuarcılığın tarihi oldukça eski. Selçuklu ve Osmanlı dönemindeki yılda bir kez açılan çok büyük pazarlar için başlangıcı. Araştırmalar 13. Yüzyıla dayanıyor. Kayseri civarında Selçuklu döneminde yılda bir kez kurulan 'Yabanlu Pazarı' bunların en ünlüsü. Belki de Kayserili dostların ticari başarısı buradan geliyor.

Batılı anlamda ilk fuar padişah Abdülaziz döneminde 28 Şubat 1863'te İstanbul'da Sultan Ahmet meydanında özel inşa edilen bir binada açılan 'Sergi-i Umumi-i Osmani' 3500 metrekare bir alanda ve tarım ağırlıklı bu sergi tam beş ay açık kalmış. Ama Osmanlı'da genelde hep batıdaki fuarlara gidilmiş. Cumhuriyet döneminde 1923'ten itibaren yerli malları sergileri var. İlki İzmir Fuarı, adı '9 Eylül Sergisi', 1927 yılında açılıyor ve fuarlar gelişerek günümüze geliyor.

YURT DIŞINDA DÜZENLENEN FUARLARLA KIYASLANDIĞINDA TÜRKİYE'DE DÜZENLENEN FUARLARIN SAYI VE NİTELİK OLARAK ARTI VE EKSİLERİ NELERDİR?

Fuarcılık mesleği çok dağınık bir iş. En büyük fuar şirketinin pazardan aldığı pay sadece yüzde 4. Türkiye'nin dünya fuar pazarından alabildiği pay yüzde 1.5 civarında. Her yıl dünyada 30 bini aşkın fuar yapılıyor. 4.5 milyon katılımcı firma, 260 milyon fuar ziyaretçisi devamlı hareket halinde.

FUARLAR CİDDİ TİCARİ İLİŞKİLERİN KURULMASINI SAĞLIYOR

FUARLARIN TÜRK EKONOMİSİNE KATKISI NEDİR? BUNUNLA İLGİLİ RAKAMLAR MEVCUT MU?

Türkiye'de bugün için 218 belgelenmiş fuar kuruluşu var. Yılda 450 civarında fuar yapıyorlar, bunların ilk 20'si pazardan büyük payı alıyor, diğerleri oldukça küçük firmalar.

2016 senesi rakamlarında 66 bin firmanın fuarlara katıldığı, 18 milyona yakın ziyaretçinin bu fuarları ziyaret ettiği hesaplanıyor.

Doğru hazırlanan ticari fuarların etkisi çok büyük. İç pazarda olsun ihracatta olsun çok ciddi ticari ilişkilerin kullanılmasını ve sürdürülmesini sağlıyorlar. Örneğin, ülkemizde 60 bini aşkın ihracatçı kuruluş var ve bunların çok büyük bir kısmı kendi konusunda doğru hazırlanmış fuarlarda bu ilişkileri kurdular ve büyüdüler. Ayrıca, bir fuar açıldığı ülkeyi, şehri zenginleştiren bir uygulama. Belirli bir konuda çok sayıda ülkeden ilgili insan 4-5 gün için bir merkezde toplanıyor. Bu iş için zaman ve para harcıyorlar.

2017'de planlanan tarım fuarı sayısı 58

Genelde kurumsal ziyaretçiler için hazırlanan en büyük uygulama Hannover'de DLG Fuarcılık tarafından hazırlanan Agritechnica Fuarı. Bugün 2017 fuar programına göre ülkemizde planlanmış 58 tarım fuarı var. Bu toplam fuar uygulamasının yüzde 13'üne denk geliyor.

EN ETKİLİ PAZARLAMA ARACI FUARLAR

TARIM FUARLARININ SEKTÖRE FAYDALARI NELERDİR?

Fuarlar doğru seçilmiş ilgilileri bir araya getirdiğinde hem katılımcı firma hem ziyaretçiler açısından büyük imkanlar sunar. Katılımcı firma tamamen tarafsız bir bölgede rakipleri ile birlikte ürünlerini sergilemekte, üstünlüklerini veya zayıf taraflarını ortaya koymaktadır. Fuar ziyaretçisi yenilikleri tanımak, ürünleri topluca kıyaslamak, satın almak, en azından parasını ve zamanını harcayarak bilgilenmek istemektedir.

FUARLAR SAYESİNDE ÇİFTÇİ İHRAÇ PAZARLARINA ULAŞIYOR

TARIM FUARLARI ÇİFTÇİNİN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAYABİLİYOR MU?

Ülkemizde hazırlanan tarım fuarları çiftçinin ihtiyacını büyük ölçüde karşılıyor kanaatindeyim. Onları getiriyor, yeni teknolojileri kullanmaya teşvik ediyor. Sadece ülkemiz çiftçisini değil bölge ülkelerinden 50'den fazla ülkeden gelen çiftçilere de yol gösteriyor ve büyük bir ihracat imkanı sağlıyor. Üreticilerimiz ihraç pazarlarına özellikle Konya, Bursa gibi fuarlarda ulaştıkları için pek yurt dışı fuarlara katılmak ihtiyacı da duymuyorlar. Kısa bir deyişle tarım fuarları ülke tarımının önünü açıyor.


DLG Fuarcılık Genel Müdürü Onur Kiraz

3 BİN ÇİFTÇİ AGRİTECHNİCA'YA KATILACAK

Tarım sektöründe faaliyet gösteren firmaların yeni ürün ve teknolojilerini tüketici olan çiftçilere tanıtmak, yeni pazarlama ve satış kanalı bulmak için en önemli organizasyonlardır tarım fuarları. Tüm dünya için tarım fuarları bu anlamda değerlendirilir ve firmalar için son derece değerlidir bu fuarlara katılabilmek.

En başarılı tarım fuarı örneklerinden biri olan Agritechnica, her iki yılda bir Almanya Honover'de Kasım ayının ikinci haftası düzenleniyor. Bu ene de 14-18 Kasım 2017 tarihleri arasında düzenlenecek fuara Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığının da standı yer alacak. Ayrıca bu fuarda, Türkiye'den 110'un üzerinde üretici firma ile Türkiye'yi tanıtacağız. Katılımcı firmalarımız 6 bin 500 metrekarenin üzerinde bir alanla Türk markalarını dünyaya tanıtacak. Bununla birlikte Türkiye'de 3 binin üzerinde çiftçimiz de 55 ayrı ülkeden 3 binin üzerinde firmanın katıldığı bu dev organizasyonu ziyaret edecek"

TARIMDAN HABER