Kocaeli'de ilk defa düzenlenen Doğu Marmara Tarım Hayvancılık ve Sera-Bahçe ve Süs Bitkileri Fuarı kapılarını açtı. Fuarda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 100 ton yem bitkisi tohumu (mısır, dane ve silajlık, süt otu, silaj yapım malzemesi olan inokulant, doğal yem katkı maddesi) dağıtılıyor.

Kocaeli tarımın başkenti olacak

Fuar açılışında ilk konuşmayı yapan Cihat Alagöz, “Kocaeli'yi Sanayinin başkenti olmanın yanı sıra ticaretin başkenti de yapacağız demiştik. Tarım Başkenti'de olacak. Ticaret Odamız ile düzenlediğimiz İDEV'de muazzam işler yaptık. Bugün Tarım Fuarımız ilk kez yapılıyor. Kocaeli Fuarının şehrimize hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

Bu fuarlar motivasyon kaynağı

Daha büyük fuar merkezleri yapmak zorunda olduklarını söyleyen İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, “Uluslararası alanları açalım. Fuarımızın önemli bir özelliği var. Köylülerimize tarımsal alan olanları ve bitki teknik alanları ilgilendiriyor. İzmit Belediyesi olarak göreve geldiğimiz ve bize köylerin bize bağlandığından dolayı kırsal alanlar bize bağlandı. Köylerimizde ve uygulama bahçelerimizde ve hayvan pazarında yetiştiricilik kurslarında katkımızı sağladık. Bu şehirdeki verimi ve üretimi 7 gün 24 saate yaydığımız sürece önemli başarılar gelecek biliyorum Bu fuarlar motivasyon kaynağıdır. Yetiştiricilik bu kente yakışır derecede olmalıdır. Sektörün oluştuğunu görüyoruz ve destekliyoruz. Estetik değerler kazandırmaya çalışıyoruz. Fuarımız bereketli olsun” dedi.

Kentten köye göçü başlattık

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak konuşmasına fuarın Kocaeli'ne bereketli olmasını dileyerek başladı. “Tarım ülkemiz için çok önemli bir sektör ülkemizin geleceği için sağlıklı ve güvenli gıdaya önem verilmelidir. Kendi tarımsal ürünlerimize sahip olmak, kendi kendine yeten bir ülke konumuna gelebilmek iç tarıma büyük destek veriyoruz. Tarım çalışmalarımız artarak devam ediyor. 4 binden fazla çiftçiyi eğittik. Tarım danışmanlığı yaptık. 16 çeşit 150 bin meyve fidanı dağıttık. Çiftimize 300 bin çilek fidesi dağıttık. Damla sulama boruları ve organik gübre dağıttık. Yem bitkisi destekleme projesi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak 2 milyon değerinde tohum dağıtıyoruz. 400 olan arıcı sayısını 700'e çıkarttık. Kentten köye göçü başlattık” dedi.

Kocaeli tarım kenti olma yolunda

Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik, Doğu Marmara denilince akıla Kocaeli'nin geldiğini söyledi. Büyükçelik, “Kocaeli ilklerin kenti. İlimiz sanayi kenti, ticaret kenti, turizm kenti ve şimdi de Tarım kenti olma yolunda. İlk olmasına rağmen bu kadar ilginin olması bizi gelecek yıllar için heyecanlandırıyor” dedi.

TARIMDANHABER