Malatyahaber.com'dan Ferdi Durdu'nun haberine göre, Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş tarafından organize edilen 10. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Teknolojileri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın açılışı gerçekleştirildi. Mişmiş Park Fuar Alanı'nda gerçekleştirilen fuarın açılışına; Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Valisi Süleyman Kamçı, AKP Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, AKP Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

KİM ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYACAK?

Fuarın açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye'nin her köşesinin şüphesiz çok önemli olduğunu ifade etti.

Bakan Tüfenkci, kayısıyla ilgili talepte bulunurken, baştan başlayıp, yeniden inşa etmeleri gerektiğini ifade ederek, “Bizim kayısıyla ilgili bir sorunumuz var. Kayısının sahibi Malatya'da kim? dediğimizde biz hükümet olarak, bakanlık olarak, milletvekilleri olarak, yerel yönetimler olarak, valilik olarak kimi muhatap alacağız? Kayısının normalde bir sahibinin olması lazım. Kim sahibi olabilir? Çiftçiler olabilir. Ziraat Odaları mı bu işin sahibi? Ticaret ve Sanayi Odası mı sahibi? Ticaret Borsası mı sahibi? Kayısı ihracatçıları birliği mi sahibi? Bu işin sahibini bulmamız ve ortaya koymamız gerekiyor.

KAYISININ MUHATABINI BELİRLEYELİM

Bütün dünyada üretim yapanların sahibi var. Zeytin üreticilerinin sahibi zeytin birlikleridir. Bizim Malatya'da da bu anlamda kayısıya sahip çıkılıp, birliğinin oluşturulması gerekiyor. Ondan sonrada biz onları muhatap alıp, bir şeyler yapalım. Ticaret bölümünde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, üretim bölümünde de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız var. İki bakanlık sürekli birlikte çalışıyoruz. Ticaret noktasında lisansalı depoculuğu Türkiye çapında yaygınlaştırıyoruz. İstiyoruz ki, Malatya'da bu noktada bir lisanslı depoculuk kuralım. Bu önemli bir çalışma. Kiminle kuracağız? Kim elini taşın altına koyacak? Bunun işetmecisi kim olacak? Buralarda biz ürün ihtisas borsaları kuruyoruz. Bu, lisanslı depoculukta depolanan ürünlerin borsalarda elektronik ürün senediyle birlikte işlem görmesidir" dedi.