Açılış töreninde CYF Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yüksel, Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Başkanı Selahattin Altun, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şubesi Başkanı Murat Ermeydan, Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumculuk Dairesi Başkanı Mehmet Sığırcı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı birer konuşma yaptı.

Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Başkanı Selahattin Altun töreden yaptığı konuşmada; '' 7.sinin açılışını yaptığımız Flower Show Fuarı, süs bitkileri sektörünün geldiği noktanın bir en güzel göstergelerinden biridir. Sessiz sedasız büyüyen ve Türkiye'nin yüz akı olacak sektörümüzün daha çok farkındalık yaratması için SÜSBİR 4 yıldır fuara tam destek vermektedir. Böylesi büyük bir ihtisas fuarı sektörün hak ettiği noktaya gelebilmesi için bir araçtır'' şeklinde konuştu.

SÜSBİR Başkanı Selahattin Altun, eskiden sektörün Avrupa'da düzenlenen fuarlardan takip edildiğini şimdi ise Avrupalı temsilcilerin sektörü Türkiye'den takip ettiğini vurgulayarak, Flower Show'un Avrasya'nın en büyük fuarı olduğunu kaydetti.

SADECE KESME ÇİÇEK ÜRETİMİ BİLİNİYORDU

Altun konuşmasına şöyle devam etti; '' Bundan 25 yıl önce sektörümüz sadece kesme çiçek üretimi ile biliniyordu. Sektördeki gelişmeler ve bilinçlenmeyle beraber iç ve dış mekan süs bitkileri üretimi artmaya başladı. Sektörün dış ticaret hacmi 170 milyon dolara ulaştı. Her geçen gün büyüyen sektörümüzün SÜSBİR çatısı altında toplanması, mesleki dayanışmanın sağlanmasını, ekonomik ve sosyal hakların korunmasını, yatırım, inceleme ve araştırma imkanlarını artmasını, kaliteli üretimin ve ihracatın yükselmesini sağlayacaktır.''

Sektörün artık bundan sonra devletin desteğine daha çok ihtiyaç duyduğunu ifade eden SÜSBİR Başkanı Selahattin Altun, ''Türk süs bitkilerini dünya markası yapmak mümkün, bunun için tüm sektörü SÜSBİR çatısı altında toplanmaya davet ediyoruz'' dedi.

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer ise ''SÜSBİR'i bünyesinde bulunduran TÜRKTOB'un da Flower Show Fuarı'nın ev sahiplerinden biri olduğunu söyledi.

Sektörün bu yapılanmasının 2006 yılında çıkan Tohumculuk Kanunu ile gerçekleştirildiğini ifade eden Gençer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yasal düzenlemeler ve destekleri için teşekkür etti.

TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer, 5 ay sonra başlayacak Expo 2016 Antalya organizasyonunda da TÜRKTOB ve SÜSBİR'in önemli görevler üstlendiğini söyledi. Flower Show ile birlikte Expo 2016'nın süs bitkileri sektörünün tanıtımı için çok önemli olduğunu vurgulayan Gençer, organizasyon komitesine, katılımcılara ve ziyaretçilere teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından, TÜRKTOB Başkanı Gençer, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı'ya, SÜSBİR Başkanı Selahattin Altun ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanı İhsan Şimşek'e yerli üretime destekleri için birer plaket takdim etti.

Protokol daha sonra fuar alanında incelemelerde bulundu. Fuar 29 Kasım Pazar akşamına kadar ziyaret edilebilecek.