Toplantıya Tarım Kredi'yi temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kumaş, Genel Müdür Yardımcısı Sefa Çağlayan, Tedarik Daire Başkanı Adem Danışık, Pazarlama Müdürü Hakan Şahin, Kurumsal İletişim Müdürü Murat Yılmaz ve Kurumsal İletişim Uzman Yardımcısı Burçak Akansel katıldı. Misafir heyete Tarım Kredi'yi ve şirketlerini tanıtan kısa bir sunum da yapıldı.


Tarım Kredi'nin 150 yılı aşkın geçmişi ile Türkiye'de kooperatifçiliğin öncülerinden olduğunu ve temelini "imece ruhu"ndan aldığını ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Kumaş, şunları kaydetti: “Kooperatifçilik ortak ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlar ve istekleri, müşterek sahip olunan ve demokratik olarak kontrol edilen bir işletme yoluyla karşılamak üzere gönüllü olarak bir araya gelen insanların oluşturduğu özerk bir teşkilattır. Bu bağlamda kooperatifler sürdürülebilir kalkınmayı yakalama adına çok önemli roller üstlenmektedir. Bugün Dünya genelinde 750 binden fazla kooperatif ve bir milyardan fazla kooperatif ortağı bulunmaktadır.

8 MİLYON ÜYE VAR

Ülkemizde ise 8 milyonu aşkın insan herhangi bir sektörde faaliyet gösteren bir kooperatife üyedir. Tarım Kredi olarak 1 milyon 100 bin ortağımızın menfaatlerini korumak ve geliştirmek amacıyla kırsal alanda çiftçilerimizin her türlü tarımsal girdi ihtiyacını ivedilikle karşılamaya özen gösteriyoruz. Bu toplantıyla, kooperatifçiliğin küresel çapta ulaştığı gücü ve kooperatiflerin insan hayatında ne denli bir öneme sahip olduğunu bir kez daha görüyoruz. Her iki tarafın da kooperatifçilik sektöründeki deneyimlerini dinleyip faydalanmak için buradayız. İki ülke arasında ilişkilerin daha da geliştirilerek yeni işbirliklerinin oluşabileceğine inanıyor ve bu toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

1 SATIYORUZ 10 ALIYORUZ

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu ise, iki ülke arasında 2014 yılı itibariyle 2,8 milyar dolar ihracat ve 24,9 milyar dolar ithalat olmak üzere yaklaşık 28 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunduğunu bildirdi.

İki ülke arasında ticaret hacminin daha fazla arttırılması gerektiğini belirten Seymenoğlu, ihracatın ağırlıklı olarak tuz, kükürt, toprak, taş, alçı, kireç, çimento ve metal cevherleri gibi Çin'in ihtiyaç duyduğu ham madde ve kimyasallardan oluştuğunu söyledi. Çin'den Türkiye'ye yapılan ithalatın ise elektrikli makine ve cihaz, mekanik cihaz ve alet, plastik ve mamulleri, demir, çelik ve inşaat malzemelerinden oluştuğuna değinen Seymenoğlu, “Çin ile ticaretimizde dış ticaret açığı yaklaşık 22 milyar dolar. Ticari ve ekonomik ilişkilerin dengeli ve sürdürülebilir şekilde geliştirilebilmesi için birlikte adımlar atılması gerekmektedir.” diye konuştu.

MESAFELER ENGEL OLAMAZ

Çin Tedarik ve Pazarlama Kooperatifleri Federasyonu Başkanı Xia Wang da iki ülkenin bin yıllık tarihi olduğunu hatırlattı. Toplantının Türk-Çin dostluğuna katkı sağlayacağını belirten Wang, mesafelerin iki ülke arasındaki ilişkinin gelişmesine engel olmayacağını ifade etti. Wang, Türk mallarının Çin'de beğenildiğini kaydederek, “Türkiye bizim için önemli bir ülke. Çin, Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeyi planlamaktadır.” dedi.

Çin'deki kooperatiflerin yaklaşık 100 yıllık bir tarihi olduğunu kaydeden Wang, kooperatiflerin ekonomiye büyük katkılar sağladığını anlattı. Meslektaşlarıyla ilişkileri geliştirmek için Türkiye'ye geldiklerini dile getiren Wang, Çin'de Türkiye ile geçen yıl imzalanan niyet protokolünü hayata geçirmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Toplantıya Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Muammer Niksarlı, Türkiye Kooperatifleri Dış İlişkiler Koordinatörü Hüseyin Polat, Tarım Kredi Süt Genel Müdürü Ramazan Ürküt, Trakya Dış Ticaret Genel Müdürü Ekrem Eraslan Tarım Kredi Süt Ankara Bölge Sorumlusu Ayberk Topçu, Tareks Ticaret Şefi Tolga Karadeniz ve Türkiye'de faaliyet gösteren kooperatiflerin üst düzey yöneticileri katıldı.

Toplantıya iştirak eden kooperatiflerin ürünlerinin sergilendiği stantlar arasında ürün çeşitliliği ve kalitesi yönünden Tarım Kredi standı katılımcılardan büyük ilgi gördü. Toplantının ardından misafir heyet, Tarım Kredi'nin ev sahipliğinde düzenlenen yemekte bir araya gelerek, kooperatif temsilcileriyle karşılıklı fikir alışverişinde bulundu.