Fuar açılışına Başbakan Yardımcısı Yıldırım Tuğrul Türkeş, Konya Valisi Yakup Canpolat, Konya Büyükşehir BelediyeBaşkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya Milletvekilleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Durali Koçak, Konya Ticaret Odası, Sanayi Odası ve Ticaret Borsası Başkanları ile oda ve sivil toplum örgütü temsilcileri, yabancı işadamları ve çok sayıda davetli katıldı.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi'ndeki 15. Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı'nın açılışında, çiftçilerimizin alın terinin toprakla yoğrularak yaptığı üretimin, Türkiye'nin geleceği için çok kıymetli ve stratejik olduğunu vurguladı. Tarımda bir ülkenin kendi kendine yetebiliyor olmasının, başka sanayilerdeki durumdan çok farklı olduğuna işaret eden Türkeş, her sektörde talebin karşılanamadığı durumlarda ürünlerin başka pazarlardan ithal edilebileceğini ancak tarımın toprağa ve tabiata bağlı olması sebebiyle üretimdeki düşüşün küresel ölçekli olacağını söyledi. Bu sebeple 2023 hedeflerine ulaşmak isteyen Türkiye'nin dünya gıda piyasasının dalgalanmalarına ve küresel şoklarına, kendi milli tarım üretimiyle karşı koyabilmesi gerektiğini anlatan Türkeş, bunun yegâne yolunun da kendi kendine yetebilmekten geçtiğine dikkati çekti.


Türkeş, tek başına bu hedefin dahi Türkiye için yetersiz olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: "Bugün Türk sanayicisi birçok ürünü üretecek fabrikayı kendi bilgi birikimiyle kuracak kapasiteye ulaşmış. Türkiye'nin tarım sanayisinde başarabileceği çok daha fazla şeyler vardır. Ülkemiz bu sanayi ve teknoloji birikimini planlı şekilde tarım sanayine yönlendirmesiyle, kendi kendine yetmekten daha fazla yapmayı başardı, dahasını da başaracaktır. 2050 yılında 10 milyara yaklaşacak nüfusuyla dünya her gün artan gıda ihtiyacının karşılanmasında ciddi problemler yaşayacaktır. Türkiye'nin gelişen tarımı bu ihtiyacın karşılanmasında önemli pay sahibi olabilir. Hem Türkiye hem dünya gıda arzı açısından önemli olan bu hedefe ulaşmak için ülkemizin kaynakları ve alt yapısı yeterlidir" ifadelerini kullandı.

Vali Yakup Canbolat, "Strateji şekli olarak ele alınarak gelecek kuşaklara güvenli ve güçlü bir tarım sektörü bırakılmak amaçlanmaktadır. Bu kapsamda hayata geçirilen Milli Tarım Projesi güvenliğimizi garanti almayı temel alan bir projedir" diye konuştu.

TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Konya Tarım Fuarı'nın kendi konusunda Türk tarım sektörünün gururu olduğunu söyledi. Türkiye'de farklı şehirlerde tarım ve hayvancılık konusunda fuarlar gerçekleştiğini anlatan Ersözlü, "Bu fuarlar içerisinde katılım, kapladığı metrekare, yurt içi ve yurt dışından gelen yüzbinlerce ziyaretçisiyle Konya Tarım Fuarı sektörün en büyük tarım fuarıdır. Aynı zamanda İtalya, Almanya ve Fransa ile beraber Avrupa'nın en önemli 4. büyük fuarından bir haline gelmiştir. 300 bin ziyaretçiyi buraya getirmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Konya Tarım İl Müdürlüğü