Kırsal alanda yaşayan çiftçi kadınların daha verimli tarımsal üretim yapabilmelerini sağlamak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Ziraat Odaları Birliği tarafından imzalanan işbirliği protokolü ile Mersin'de eğitim verilen 108 kadın çiftçiye sertifikaları düzenlenen törenle teslim edildi.

Mersin'de 10 ilçe ve 30 mahalleden 108 kadın çiftçi Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nda ve Ziraat Odası laboratuarlarında kooperatifçilik, süs bitkileri yetiştiriciliği, girişimcilik, liderlik, iklim değişikliği, tarımsal yayım ve danışmanlık, aile içi iletişim, cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddet konularında eğitimlerini başarı ile tamamladı.

İŞGÜCÜNÜN YÜZDE 30'U KADIN

Vali Özdemir Çakacak, törende yaptığı konuşmada 2014 yılında 5,5 milyon vatandaşın tarımsal iş gücüne katıldığını ve bu rakamın yüzde 30'unu kadınların oluşturduğunu belirtti.

Kadın çiftçileri güçlendirecek faaliyetleri her zaman desteklediklerini dile getiren Vali, “Kadınlarımızın işgücüne daha fazla katılmalarını ve kalkınmada kadınların daha aktif rol almalarını sağlamak, tarımsal üretimdeki kaliteyi arttırtmak ve kadınlarımızın ekonomik ve sosyal konumunu güçlendirmek amacıyla düzenlenen eğitimlere katılan tüm kadın çiftçilerimizi tebrik ediyor, tarım sektörümüzün gizli kahramanları olan tarımda çağ atlamanın anahtarları olmalarından ötürü her zaman önem verdiğimiz kadın çiftçilerimizin, edindikleri bilgi ve birikim ile il ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacaklarına inanıyoruz" dedi.

TARIMSAL ÜRETİMİN HER AŞAMASINDA KADIN

Toplumun geleceğine yatırım yapmanın, eğitim düzeyi yüksek nesiller yetiştirmenin yolunun kadınlarımızın bilgi ve birikimlerini arttırmaktan geçtiğinin altını çizen Vali, “Bu bağlamda ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunan kadınlarımızın eğitimine öncelik verdik. Kırsal alanda yaşayan kadınlarımız, eş ve annelik görevlerine ek olarak tarımsal üretimin her aşamasında da sorumluluk üstlenmektedir. Kadınların üretimde olduğu, elinin değdiği her noktada bereket vardır. Bu nedenle onları her alanda aktif olarak görmek istiyoruz. Yüce Yaradanın kentimize bahşettiği eşsiz tabiat, bereketli topraklar ve her türlü tarımsal faaliyetin yapılmasına imkan sağlayan bir iklim gibi zenginlikleri en iyi şekilde değerlendirecek kapasitede olan değerli Mersinlilere özellikle de kadınlarımızın eklenmesiyle ilimizin başta tarım olmak üzere tüm sektörlerde ülke çapında olduğu gibi dünya ölçeğinde söz sahibi olmasının önünde hiçbir engel yoktur" açıklamasında bulundu.

Törenin Anneler Günü'ne yaklaştığımız bu günlerde düzenlenmesinin anlamlı olduğunu sözlerine ekleyen Vali, kadın çiftçilerimizin Anneler Günü'nü kutladı.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ise 10 ilçe ve 30 mahalleden 108 kadın çiftçiye Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nda ve Ziraat Odası laboratuarlarında kooperatifçilik, süs bitkileri yetiştiriciliği, girişimcilik, liderlik, iklim değişikliği, tarımsal yayım ve danışmanlık, aile içi iletişim, cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddet konularında eğitim verildiğini bildirdi.

Kadınları eğitmekle, tüm aile bireylerinin eğitimden geçirilmiş gibi olacağı düşüncesiyle hareket ettiklerini belirten Mersin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Çiftepala ise Mersin'in tarım potansiyeli ile ilgili bilgiler vererek, hedeflerinin 1 milyon kadın çiftçiye ulaşmak olduğunu aktardı.

Kadın çiftçilerin şiirler okuduğu ve Tiyatro Arya Grubu'nun boşanma konulu skecinin katılımcıların beğenisine sunulduğu tören, eğitime katılan kadın çiftçilere Vali tarafından sertifikalarının verilmesinin ardından sona erdi.