Çiftlik yönetim uzmanı ve yem bitkisi yetiştiricisi Eşref Şekerli, 20 yıldır hayvancılık yaptığını, birçok kriz gördüğünü ancak bugünkü gibi bir krizi yaşamadığını belirterek, “20 yılda bir çok kriz gördüm ama bu kadar beterini de ilk defa görüyorum” dedi. 

Şekerli, ‘Besici Zorda’ isimli bir video çekerek, besicinin nasıl zararına üretim yaptığını matematik hesaplarla ortaya koydu. 

İŞTE MATEMATİK İŞTE TABLO BESİCİ NASIL ZARAR EDİYOR?

“Kimlerin ne konuştuğunun bir önemi yok. İşte matematik, işte tablo! Çok basit bir tablo ile besicinin nasıl zarar ettiğini sizlere anlatmaya çalışacağım” diyen Şekerli, bir besicinin hayvan başına en az 1000 lira en fazla 2000 lira zarar ettiğini kaydetti.

Böyle bir üretimin sürdürülemeyeceğinin altını çizen Şekerli, piyasayı dengeleyici kurum olarak Et ve Süt Kurumu’nun kesim fiyatlarına en az 3 lira artış yapması gerektiğini kaydetti.

ORTADA BESİCİ KALMAYACAK!

“Yoksa ortada besici kalmayacak. Sonraki aşama yine et krizi ve et ithalatı olacak” tepkisinde bulunan Şekerli, mevcut tablonun herkes tarafından görülmesine rağmen bununla ilgili bir önlem alınmamasını da yadırgayarak, “İnsan düşünmeden edemiyor. Bu tabloyu biz okuyoruz da acaba başkaları okuyamıyorlar mı? Acaba bunu bilerek mi yapıyorlar, birilerine ortam mı hazırlanıyor?” şeklinde sorular yöneltti. Sivil toplum örgütlerine de seslenen Şekerli, bu olumsuz tablo karşısında sivil toplum örgütlerinin fazla sesi çıkması gerektiğini kaydetti.