İspanya'dan sonra dünyanın en büyük ikinci zeytinyağı üreticisi İtalya, büyük bir gıda skandalı ile çalkalanıyor. Ülkedeki en büyük 7 zeytinyağı şirketi hakkında düşük kaliteli zeytinyağlarını yüksek kaliteli sızma zeytinyağı etiketiyle sattığı iddiasıyla soruşturma açıldı. Üreticilere yanlış etiketle sattıkları şişe başına 6 bin TL para cezası verilmesi gündemde. Skandal, mayıs ayında yerel bir tüketici dergisince ortaya çıkarılmıştı. Tarım bakanlığı da konuyla ilgili soruşturma başlatmıştı. Tüketici derneklerinden uzmanların da katıldığı testlerde 20 markadan 9'unun düşük kalitede olduğu tespit edilmişti. Sızma zeytinyağının litresi 26 TL, doğal zeytinyağının litresi ise 15 TL'den satılıyor.

DÜŞÜK HASAT ETKEN

Rengi yöreye göre sarıdan yeşile doğru değişen sızma zeytinyağı, zeytinler toplandıktan hemen sonra basınç veya sızma yöntemiyle üretiliyor. Üretimde ısı ya da kimyasal kullanılmıyor. Bu nedenle asit seviyesi düşük, kalitesi yüksek. Doğal zeytinyağının ise asit seviyesi yüksek, kalitesi düşük. Düşük hasat skandalın nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. İtalya'nın bazı bölgelerinde zeytinliklerde hastalıklar yaşandı. Bu nedenle hasadın 2014 yılına göre düşük olması bekleniyor. Sektör değerinin yıllık 5 milyar Euro olduğu tahmin ediliyor. 2011 yılında da 5 İtalyan zeytinyağı şişesinden 4'ünde diğer Akdeniz ülkelerinden gelen düşük kaliteli zeytinyağı bulunduğu tespit edilmişti.

"ŞİŞE BAŞINA 5 BİN EURO TAZMİNAT TALEP EDİN"

İtalya Maliye Bakanı Maurizio Martina, soruşturmanın tüketicilerin ve binlerce dürüst zeytinyağı üreticisinin haklarının korunması açısından önemli olduğunu vurguladı. Maurizio Martina, 2014 yılında yapılan 6 bini aşkın denetimde 10 milyon Euro değerinde zeytinyağına el koyduklarını hatırlattı.

"İMAJA ZARAR VERDİ"

İtalyan tüketici derneği Federconsumatori'nin başkanı Rosario Trefiletti de “Bu üçkâğıtçılık. Yalnızca tüketicilere değil, tüm ülkeye ve İtalyan ürünlerinin imajına verdiği zarar çok büyük” diye konuştu. Tüketici hakları birliği Codacons'un başkanı Carlo Rienzi ise tüketicilere ellerindeki sahte etiketli şişeler nedeniyle üretecilerden 5 bin Euro'ya kadar tazminat talep etmelerini önerdi.

Kaynak: GAZETE HABERTÜRK