Zeytinliklerde maddi olarak önemli kayıplara neden olan hastalıklardan biri ise, bakteriyel zeytin dal kanseri. Peki, bu hastalık nasıl oluşuyor?

Patojen, bitki dokularına soğuk ve dolu yaraları, sırıkla yapılan hasat sırasındaki açılan yaralar başta olmak üzere doğal açıklıklar yoluyla girerek bitkilerin dal ve gövde kısımlarında hatta yapraklarında da görülebilen urlar oluşuyor. Bu yapılar bitkinin besin maddesi ve su alımını engelliyor ve dolayısıyla bitki giderek canlılığını kaybediyor. En sonunda da tamamen kuruyor. Bu kurumalar, oluşan urlar nedeniyle yaprağın ucuna öz su akışını engelleyerek solma kuruma ve erken yaprak dökümüne neden oluyor. Ayrıca hiçbir zeytin çeşidinin bu hastalığa dayanıklı olmadığı belirtiliyor.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından 2006 ve 2007 yıllarında, Aydın İlindeki sekiz ilçeden (Söke, Koçarlı, Çine, Nazilli, Karacasu, Bozdoğan, Buharkent, Kuyucak) 189 adet dal örneği toplanılmış, izole edilen toplam 125 izolattan 85'i biyokimyasal, morfolojik, fizyolojik ve moleküler yöntemlerle hastalıklı (savaştonia) olarak tanımlanmış.

Elde edilen bulgulara göre, hastalığın ilçeler düzeyindeki yaygınlık oranları en yüksek Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde yüzde 100 iken, Söke'de yüzde 10 olarak belirlenmiş. Zeytin dal kanseri hastalığının il genelindeki yaygınlık oranı ise yüzde 44,9 olarak belirlenmiş.