Yağlı tohumlarda yüksek maliyet karşısında ürettim gittikçe azalırken, piyasada stokçu ve spekülatörlerin cirit attığı belirtildi. Türkiye, üretim yetersizliği yüzünden yağlı tohum ürünlerinde sıkıntıya düştü.

İzmir Ticaret Borsası Yağlı Tohumların Toptan Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Reşat Savaşan, Bugün gazetesinden Sezen Ünavar'ın haberine göre, yağlı tohum olarak adlandırılan haşhaş, susam, kimyon, anason, rezene ve çörek otu üretiminin artırılması için devlet desteği istedi. Savaşan, üretim azlığı yüzünden fiyatlarda spekülasyon yapıldığını kaydetti.

REKABETTE ZORLANIYORUZ

Avrupalı tüccarların Türk yağlı tohumunu çok önemsediğini ifade eden Savaşan, üretimdeki azlığın Mısır, Hindistan ve Güney Afrika ile rekabette sıkıntıya yol açtığını söyledi. Sorunun çözümü için devletten destek beklediklerini dile getiren Savaşan, “En iyi aroma ve yağa sahip ürünler ülkemizde üretiliyor. Biz daha fazla üretim yapılmasını istiyoruz. Ama maliyet yüksek üretim gittikçe geriliyor. Üreticiler, ürün kalitesinin düşmemesi ve üretim miktarının artması için devletten destek bekliyor. Devletin gübre ve mazot teşvikini artırması gerek” diye konuştu.

STOKÇULAR FİYAT ARTIRIYOR

Üretimin az olmasının yağlı tohum fiyatlarında spekülasyona yol açtığını ifade eden Savaşan, “Bir bakıyorsunuz 3 lira olan haşhaş 6 lira oluyor. Kimyon ve anasonda da durum böyle. Anason 2009 yılında 15 lira oldu, şu an 7 lira.

Spekülasyona açık mallar. Adamın cebinde parası var, başka işler yapıyor ama 20 ton haşhaş ya da 10 ton anason alıyor kenara koyuyor, yükselecek de para kazanacak. Türkiye'de işi olan da olmayan da ürünü stokluyor, piyasayı bozuyor” dedi.