Merhaba Haber'den Emre Özgül'ün haberine göre, yurtdışından gelen mısırın ton başına alım fiyatı bile bin 300 lirayı bulurken, yerli üreticinin mısırı, 750 ile 900 TL'den alınıyor.

Bankalara esir olan çiftçiler, fiyatlar düşük olsa dahi borcunu ödeme maksadıyla ekinini satmak zorunda kaldı. Mazotta, tohumda ve gübrede yaşanan fiyat artışları çiftçiyi zor duruma soktu. Önümüzdeki yıllarda tıpkı buğdayda olduğu gibi, mısırda da üretimin azalma göstermesi bekleniyor. Buğdayı ve mısırı yok pahasına satan çiftçi borçlarını nasıl ödeyeceği konusunda kara kara düşünüyor. Üreticiler, hükümete mısır fiyatlarına müdahale etmesi ve çiftçinin yanında yer alması çağrısında bulundu.

KÖY KAHVELERİNDE KONUŞULAN TEK KONU BORÇ!

Çeltik Ziraat Odası Başkanı Ayhan Şahbaz, düşük fiyat karşısında üreticinin artık ekim yapma konusunda kararsız olduğunu ve çiftçiyi zor günler beklediğini söyledi. Yurtdışından bin 300 liraya mısır getirildiğini, yerli üreticinin mısırının da neredeyse ithal mısırdan yarı yarıya düşük alındığını belirten Şahbaz, çiftçilerin perişan olduğunu ifade etti. Banka faizlerinin yükseldiğini, çiftçinin borcunu ödemede zorluk çektiğini dile getiren Şahbaz, şunları kaydetti:

"Çiftçi, kazanamıyor. Gırtlağına kadar borca batmış üreticinin, artık ürettiği de para etmeyince borcunu ödeyemiyor. Bu yıl ekim yapanların çoğu gübreyi veresiye aldı. Dap gübresinin tonu olmuş 3 bin lira. Doların yükselmesi, mısır fiyatlarını otomatik olarak aşağıya çekti. Geçen gün köy kahvesinde otururken konuşuluyordu. Çiftçinin 6 aylık bankalara borcu birikmiş. Herkes, bu borcun nasıl ödeneceğini kara kara düşünüyordu.

Bu şartlarda üretim azalacak. Çoğu çiftçi, gübresiz ekim yapıyor. Zaten Çeltik de buğday üretimi neredeyse sıfıra düştü. Gübresiz ekim, kaliteyi iyice azaltacak. Yani her yönden kayıp içindeyiz. Bölgesel ekime öncelik verilmeli. Bazı üreticiler mısırı elinde bekletiyor. Fakat çoğu üretici borcu olduğu için ve bu borç sürekli katlandığı için alım fiyatı düşük de olsa ürününü satma zorunluluğu içinde."

KABAHAT TÜCCARA İMKAN VEREN DEVLETTE!

Mısır üreticisi Bekir Küçükbacak ise sürekli aynı şeyi konuşmaktan fakat konuşulanların kayda değer görülmediğinden yorulduğunu aktardı. Adana'da mısırın alım fiyatının bin 200 lira olduğunu hatırlatan, tahıl ambarı Konya'da alım fiyatlarının 750 ile 900 arasında değişiklik gösterdiğini vurgulayan üretici Küçükbacak, "Devlet, tüccara destek vereceğine köylüye destek versin. Çiftçi de para falan kalmadı. Geçen gün bir kamyon mısır getirdim.

Nemini ölçtüler 16,8 çıktı. Bir yem fabrikası mısırı almak istemiş. Kamyon yola çıktı, yaklaşık 20 kilometre gitti. Adım başı masraf olmuş. Yem fabrikasında mısırın nemi bir daha ölçülmüş ve 18 civarlarında çıkmış. Fabrika yetkilileri bu mısırı alamayız demişler. Ucuza verirlerse sadece öyle alabiliriz demişler. Bu insaf mı? Size bu fırsatı veren devlette kabahat var. Allah, çiftçinin yardımcısı olsun. Gerçekten üretici çok borçlu. İthal mısır bin 300 lira, yerli mısır 750. Bu nasıl yerli ve milli üreticiyi destekleme politikası? Traktör, yem, tohum borcu birikti. Tohum, gübre, mazot fiyatları arttı. Üretim azalır. Çiftçi küstürülüyor" dedi.

TARIMDANHABER