GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) Talat Demirören Araştırma İstasyonunda düzenlenen "Ulusal Mısır Tarla Günü" etkinliğinde, araştırma enstitülerince ıslah edilen yerli mısır çeşitleri Side, Ada-313, Ada-9510, Ada-334, Ada-351, Adasa-16 ve Sakarya mısır çeşitleri tanıtıldı.

GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil ÇETİNER, yaptığı konuşmada, milli tarım diye slogan olarak girdiğimiz bu günlerde milli tarımı ön plana çıkarmak için tohumculukta da dışa bağımlı olmadan kendi çeşitlerimizi yetiştirmek ve kendi ülkemizin çeşitlerinde bölgeye tanıtmak amacıyla bu tarla gününü düzenledik. Bölgede üretilen mısırın yüzde 90'nının özel sektör tarafından satılan çeşitler olduğunu, buna karşın milli mısır çeşitlere yönelmesi gerektiğini söyledi.

Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürü Yavuz AĞI'da Türkiye'de sulama imkânlarının gelişmesiyle birlikte mısır üretiminin artığını ve geçen yıl 6 milyon 400 bin ton mısır üretiminin yapıldığını kaydetti.

Türkiye'nin mısır tüketiminin 7 milyon 800 bin ton civarında olduğunu, bu nedenle mısır açığı yaşandığını vurgulayan Ağı, "Bizler ar-ge kuruluşları olarak bu açığı kapatmak amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz. Mısır ıslahı uzun soluklu çalışmalar istemektedir. Bu güne kadar 24 yerli mısır geliştirdik. Bu çeşitlerimizden öne çıkanların bölge çiftçisine tanıtacağız. Bundan sonra da 2-3 yılda bir yeni mısır çeşidimizi çiftçilerimize sunacağız." diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat ÇAKMAKLI ise ; Genetiği değiştirilmiş mısır üretimine dikkati çekti.

Dünyada 90 milyon hektarın üzerinde genetiği değiştirilmiş mısır üretimi yapıldığına işaret eden Çakmaklı, "Genetiği değiştirilmiş ürünlerde soyadan sonra mısır gelmektedir. Bu nedenle yerli ve milli mısır önem kazanmaktadır. Şu anda yerli ve milli mısır tohumunun tanıtmanın onurunu, gururunu yaşamaktayım. Yerli mısır çeşitlerimizin verimlilik ve katma değer üzerinde ciddi rol üslenecektir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet EYÜPOĞLU da Şanlıurfa'nın Türkiye'de en fazla mısır üretiminde 3 sırada olduğunu, bölge çiftçisi için mısırın öneminin giderek artığını belirtti.

2000 bin yılında kentte 9 bin ton mısır üretilirken 2013 yılında bu rakamın 650 bin tona yükseldiğini kaydeden Eyüpoğlu, yerli tohumun kalitesine ve rekoltesine dikkati çekerek çiftçilere yerli tohumu tavsiye ettiklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından üretici, ziraat mühendisleri, firma temsilcilerinden oluşan katılımcılara arazide yetiştirilen yerli mısırların özellikleri, rekolteleri görevlilerce anlatıldı.