Philip Morris/Sabancı, dünyanın ilk Oryantal Tütün Agronomi ve Eğitim Merkezi'ni Torbalı'daki üretim tesislerinde kurdu. Yaklaşık 1 milyon dolar yatırımla kurulan merkez bünyesinde geliştirilen iyi tarım uygulamaları tarlaya aktarılarak, oryantal tütünde dünya lideri olan Türkiye'nin tütün üretiminde sürdürülebilirlik, verimlilik ve kalitenin artmasına katkı sağlanacak.

Philip Morris/Sabancı'nın İzmir Torbalı'daki tesisinde merkezin tanıtımı için gerçekleştirilen basın gezisinde Agronomi Merkezi'nin Philip Morris International'in en önemli eğitim üslerinden biri olduğunu ifade eden Philip Morris/Sabancı Kurumsal İlişkiler Direktörü Filiz Yavuz Diren, “Philip Morris şimdiye kadar Türkiye'de 68 milyon dolarlık yatırım yaptı. Buna 80 milyon dolar daha eklenecek. Buradaki tesisimizden 22 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. 160 ülkede faaliyet gösteren Philip Morris International, dünya genelindeki ilk Oryantal Tütün Araştırma ve Geliştirme Merkezi'ni de burada kurarak, Türkiye'yi araştırma ve eğitim üssü haline getirdi" dedi.

Tütün üretiminin Türkiye'nin ekonomisinde önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Diren, “Dünyada genel olarak Virginia, Burley ve Oryantal olmak üzere 3 tip tütün var. Dünya oryantal tütün üretiminin yüzde 30'unu gerçekleştiren Türkiye, bu alanda lider konumda bulunuyor. Türkiye ayrıca 48 ülkeye tütün ihracatı gerçekleştiriyor. Yaklaşık 70 bin tütün çiftçisi olan Türkiye'de 350 bin kişi geçimini tütün tarımından sağlıyor" diye konuştu.

2.2 milyar TL'lik tütün aldık

Dünya genelinde güçlü bir rekabetin yaşandığı tütün tarımında; Türkiye'nin rakipleri arasında Yunanistan, Makedonya gibi ülkelerin yer aldığını söyleyen Diren, şunları ekledi: "Biz de Türk tütününün en önemli destekçiyiz. Son 15 yılda toplam 2.2 milyar TL'lik tütün alımı gerçekleştirdik. Tütün tarımındaki mevcut rekabet ortamında uygun maliyetle, en yüksek kalitenin sunulması gerekiyor. Bu doğrultuda tütün kalitesi ve verimini desteklemek amacıyla ilk özel sektör girişimini hayata geçirdik. Türkiye, bu alanda bilgi, araştırma ve eğitim üssü olarak konumlandırılmış oldu."

Agronomi Merkezi'nin tütün yetiştiriciliği konusunda 'Özel Sektör Tarımsal Araştırma Kuruluşu' belgesine sahip ilk merkez olma özelliği taşıdığını vurgulayan Filiz Yavuz Diren, şu bilgileri verdi: “Philip Morris'in Kolombiya, Pakistan ve Endonezya'da Agronomi merkezleri var. Fakat Oryantal tütünde tek merkez burası. 4 sera, tütün bakım odası, tohum işleme odası ve deposu, laboratuvar gibi bölümlerin yer aldığı merkezde yapılacak araştırma ve geliştirme faaliyetleriyle oluşturulan iyi ve modern tarım uygulamalarının tarlalara aktarılması sağlanacak. Agronomi Merkezi'nde verimliliği artıran modern tarım teknikleri, yeni tütün çeşitlerinin geliştirilmesi gibi araştırma çalışmalarının yanı sıra sektör temsilcilerine yeni tarım teknikleri kazandırılması ve eğitim çalışmaları da gerçekleştirilecek."

Merkezde uygulanan çift dikim ile tütün yetiştiriciliğinde verim yaklaşık yüzde 35 arttığını belirten Diren, modern tütün kurutma sistemi ile maliyette yüzde 20 düşüş sağlandığını kaydetti.

Türk tütününün rekabetçiliği artacak

Sürdürülebilir tarımı güçlendirmek amacıyla önemli projeleri hayata geçirdiklerini ifade eden Diren, “Bunlardan biri; 'Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı'. Bu program ile Adıyaman ve Hatay'ın köyleri ile dünya pazarları arasında bir ihracat köprüsü kurduk, refahın artmasını sağladık. Bir diğeri de Oryantal tütünde verim ve kaliteyi artıracak, maliyetleri düşürecek; dolayısıyla Türk tütününün rekabetçiliğini yükseltecek bu merkez. Bir yandan Türkiye'nin ihracat potansiyelini güçlendirirken, diğer yandan tarımsal kalkınma ve sürdürülebilir tarım için örnek bir model oluşturuyoruz." dedi.

AHMET USMAN / DÜNYA